Avertizare meteo de la ANM pentru România, cu Cod portocaliu de caniculă în 16 judeţe şi București

De Jurnalul Național Actuale Meteo 116 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

România se topește în aceste zile de iunie sub o cupolă de căldură. Astfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă în 16 judeţe şi în Capitală.

Județele pentru care s-a emis cod galben de caniculă

În ultimele zile, România s-a aflat între atenționări meteo de furtuni și caniculă. Din informaţiile meteorologilor, temperaturile vor fi în creștere în perioada următoare, iar disconfortul termic va fi accentuat. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Temperaturile termice vor fi mai mari decât cele normale pentru această perioadă în întreaga țară. În aceste condiții, pentru ziua de miercuri, 19 iunie ANM a anunţat caniculă în întreaga ţară, în Bucureşti şi în 16 judeţe, fiind cod portocaliu.

Maximele se vor situa între 33 şi 37 de grade Celsius

Avertizarea Cod Galben privind valul de caniculă și disconfort termic ridicat este valabilă în judeţele: Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi în zona continentală a judeţelor Tulcea şi Constanţa.

În nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperaturăumezeală (ITU) atingând şi depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, ”Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, au transmis meteorologii.

Cod Portocaliu de caniculă

Meteorologii au emis şi un Cod Portocaliu privind valul de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat, în ziua de miercuri, în judeţele: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolt, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Teleorman şi în municipiul Bucureşti.

În plus ANM, în zilele viitoare valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic se va menţine accentuat.

Cum va fi vremea în prima săptămână din luna iulie

Prima săptămână din luna iulie va aduce temperaturi mai mari decât cele la care ne-am aștepta, în această perioadă, în regiunile sudice. În celelalte zone vor fi apropiate de cele reprezentative pentru începutul lui iulie.

De asemenea, regimul pluviometric urmează să fie în jurul celui specific pentru perioada 1 – 7 iulie. ”Regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru acest interval, la nivelul întregii țări”, spune ANM.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: