Baia Populară Sibiu, cel mai vechi SPA din România, a devenit monument istoric

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 265 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, clădirea Băii Populare Sibiu a fost clasată ca monument istoric. Demersurile au început în urmă cu aproximativ 2 ani.

Astfel, „Valorosul patrimoniu construit al Sibiului include de acum încă un monument istoric: Baia Populară Sibiu. Ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, a semnat Ordinul prin care clădirea Băii este clasată ca monument istoric, categoria a.”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de către primarul Sibiului, Astrid Fodor.

În afirmaţiile sale, „Primăria Sibiu a investit peste 20 de milioane de lei în reabilitarea acestei clădiri, lucrările incluzând atât restaurarea arhitecturii valoroase a acesteia, cât și consolidări și modernizarea utilităților și spațiilor. Clasarea ca monument istoric atestă valoarea imobilului, precum și calitatea lucrărilor executate”, a mai transmis edilul.

În acest sens, serviciul Public Baia Populară a pregătit documentele necesare clasării ca monument istoric a acestei clădiri în colaborare cu o firmă, contractată pentru servicii de consultanță în constituirea dosarului de clasare a clădirii Băii Populare ca monument istoric. Demersurile au început în urmă cu aproximativ 2 ani, etapele legale fiind laborioase și de durată.

 

În contextul patriminiului, Baia Populară Sibiu este de acum unul dintre cele peste 30.000 de monumente istorice din România, urmând să fie protejată de orice intervenție care i-ar putea denatura arhitectura deosebită.

Imobiliar, clădirea este creația profesorului de arhitectură al Universității Tehnice din München, Karl Hocheder, și îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil”, fiind cea mai reprezentativă clădire din oraș pentru acest stil arhitectural. Inaugurarea a avut loc în 11 decembrie 1904.

Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu, este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de același arhitect.

Toate lucrările de reabilitare a Băii Populare s-au desfășurat în perioada 2018 – 2020 și au presupus, printre altele, consolidarea clădirii, reabilitarea tâmplăriei și a tencuielilor interioare și exterioare, precum și restaurarea arhitecturii clădirii: balustradele, ușile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră și cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost refăcute.

În plus, rețelele de utilități și spațiile au fost modernizate.

Tarifele la bazin, saună sau fitness –  Baia Populară Sibiu

Adulții care vor să petreacă o oră și jumătate în bazin plătesc 25 de lei, pe când copiii, elevii, studenții, persoanele cu handicap și pensionarii plătesc 15 lei.

Trei ore la saună/salină costă 35 de lei în cazul adulților și 25 lei în cazul copiilor, elevilor, studenților, persoanelor cu handicap și pensionarilor. Pentru a folosi sala de fitness, timp de trei ore, adulții plătesc 25 de lei, iar opiii, elevii, studenții, persoanele cu handicap și pensionarii 20 lei.

Un abonament cu full-acces pe lună costă 600 lei în cazul adulților și 450 lei în cazul copiilor, elevilor, studenților, persoanelor cu handicap și pensionarilor, în timp ce abonamentul full-acces pe zi costă 70 lei, respectiv 60 de lei.

 

Sursa – www.antena3.ro