Blinken spune că SUA trebuie să demonstreze că pot „oferi rezultate” în Sahel

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că Statele Unite și aliații săi occidentali trebuie să demonstreze că „pot da rezultate” în regiunea Sahel din Africa, pe fondul influenței tot mai mari a grupului de mercenari rusi Wagner.

Vorbind în timpul unei călătorii istorice în Niger, Blinken a spus că Washingtonul a urmat o abordare „cuprinzătoare” care se concentrează pe securitate, dar și pe „pe buna guvernare, pe dezvoltare, pe crearea de oportunități de a răspunde nevoilor oamenilor”.

„Cred că acesta este exact diferența”, a spus Blinken în timpul unei conferințe de presă comună cu ministrul de externe nigerian Hassoumi Massaoudou, contrastând cu ceea ce grupul Wagner ar putea oferi regiunii.

„Am văzut deja că s-a terminat prost în mai multe locuri”, a spus Blinken despre intervențiile grupului. „Acolo unde Wagner a fost prezent, lucrurile rele au fost inevitabile.”

Călătoria reprezintă prima dată când un secretar de stat american vizitează țara. La începutul zilei, Blinken s-a întâlnit cu președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, și a anunțat o serie de inițiative regionale, inclusiv 150 de milioane de dolari în asistență umanitară nouă pentru Sahel, ridicând suma totală la 233 de milioane de dolari pentru anul fiscal, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se întâlnește cu președintele nigerian Mohamed Bazoum la Palatul Prezidențial din Niamey, Niger (Boureima Hama/AP Photo)

Călătoria lui Blinken în Niger urmează vizitei sale, la începutul acestei săptămâni, în capitala Etiopiei Addis Abeba și face parte dintr-un angajament mai amplu al administrației președintelui american Joe Biden de a se implica mai bine cu Africa.

De asemenea, vine și pe măsură ce dezamăgirea pe scară largă față de implicarea europeană în regiune a crescut, alimentată parțial de loviturile militare succesive din Mali și Burkina Faso vecine.

Întrebat despre acea deziluzie joi, Blinken a spus: „Ne este de datoria să demonstrăm – prin această abordare mult mai cuprinzătoare pe care o adoptăm în direcția insecurității – că putem obține efectiv rezultate”.

În 2022, trupele franceze și o forță a Uniunii Europene condusă de franceză s-au retras din Mali, unde Franța a intervenit pentru prima dată în urma unei mișcări rebele în nordul țării în 2012. De asemenea, trupele franceze s-au retras din Burkina Faso în februarie.

Guvernul malian s-a bazat din ce în ce mai mult pe grupul rus Wagner, deoarece a încercat să stopeze violența în vasta sa regiune centrală, care se învecinează cu Niger și Burkina Faso.

De asemenea, guvernul Burkina Faso s-ar fi adresat lui Wagner, deși a negat informațiile despre care grupul de mercenari operează în țară.

Violența a crescut în ultimii ani în regiune, crescând cu 50% în Mali, Burkina Faso și Niger în 2022, comparativ cu anul precedent. Atacurile au ajuns și în țările de coastă mai prospere din Africa de Vest.

Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a cerut recent o anchetă independentă asupra acuzațiilor conform cărora au fost comise abuzuri ale drepturilor omului în timpul operațiunilor comune dintre forțele maliene și Grupul Wagner, inclusiv tortură, violență sexuală și dispariții.

„Am văzut țări care se găsesc mai slabe, mai sărace, mai nesigure, mai puțin independente ca urmare a asocierii cu Wagner”, a spus Blinken joi.

„Așadar, aceasta nu este o rețetă pentru succes la care cred că ar trebui să caute cineva.”

„Model de cooperare”

Blinken a subliniat, de asemenea, relevanța tot mai mare a Nigerului pentru aliații americani și occidentali îngrijorați de posibila răspândire a violenței dincolo de regiune, unde Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) afiliat la al-Qaeda și Statul Islamic din Greater. Sahara, un afiliat ISIL (ISIS), a luptat pentru putere în timp ce aprinde tensiunile comunale.

Forțele franceze și ale UE și-au rebazat operațiunile în Niger, iar liderii occidentali au lăudat abordarea președintelui Bazoum de a aborda insecuritatea larg răspândită din țară, precum și mișcarea Nigerului către o mai mare democratizare.

Acest lucru s-a produs în ciuda provocărilor larg răspândite în țara de 25 de milioane, care s-a clasat pe locul 189 din 191 de țări în Indicele Dezvoltării Umane al ONU în 2021.

La rândul său, Washingtonul a văzut de ani de zile Sahelul ca un alt front în „războiul împotriva terorii” de decenii și a fost activ în sprijinirea forțelor europene și regionale, precum și în furnizarea de ajutor umanitar și climatic.

Aproximativ 800 de angajați americani sunt staționați în Niger, potrivit armatei americane, unde se crede că sprijină două baze aeriene nigeriene, inclusiv o bază de drone nou construită în orașul Adagez.

Joi, Blinken s-a angajat să aprofundeze legăturile.

„Mă întorc la faptul că Nigerul este cu adevărat un model extraordinar într-un moment de mare provocare – un model de reziliență, un model de democrație, un model de cooperare”, a spus Blinken.

„Este unul pe care îl prețuim profund și îl respectăm profund.”

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata