Boala ”căprioarei-zombi” se răspândește în SUA

0 139

Centrul pentru controlul și prevenția boilor avertizează că boala „căprioarei-zombi” s-a răspândit deja în cel puțin 24 de state americane. Oamenii de știință nu stiu de unde a apărut această denumire populară pentru boala pe care ei o numesc ”chronic wasting disease” sau boala degradării cronice.

„Boala degradării cronice” este o afecțiune fatală, o boală progresivă neurodegenerativă care afectează căprioarele, renii și elanii. A fost descoperită în anii ’60, la o căprioară care trăia într-o fermă din Colorado. Încă de atunci, afecțiunea îi intrigă pe cercetători.
Toată lumea se întreabă acum dacă nu cumva, carea contaminată, ar putea afecta populația, iar cercetările încearcă să determine cât de mare este posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, cu ajutorul unui grup de oameni care au consumat, fără să știe,carnea unei căprioare bolnave.

S-a întâmplat în data de 13 martie 2005, atunci când conducerea unei companii de pompieri din comitatul Oneida, New York, a hrănit între 200 și 250 de oameni cu preparate din carne de căprioară contaminată. Nu știau că animalul suferea de afecțiune, boala fiind descoperită la testele ulterioare.

Pentru că nu se cunoaște ce se întâmplă atunci când un om consuma carne cu probleme, dar mai ales nu se cunosc multe despre această afecțiune, departamentul pentru sănătate al comitetului Oneida a monitorizat 80 de persoane din grupul expus posibilei contaminări.

Într-un studiu publicat recent în jurnalul medical „Public Health” (n.r. Sănătate Publică), oamenii de știință au tras concluzia că „nu au existat schimbări semnificative din punct de vedere al sănătății”. Toți cei 80 participanți la studiu au declarat însă că au mâncat mai puțin vânat după această experiență.

Medicii au observat la respectivele persoane anumite probleme de sănătate precum pierderea vederii, boli de inimă, diabet, schimbări de greutate, hipertensiune sau artrită, însă acestea au fost puse pe seama înaintării în vârstă.

Este singurul studiu pe această temă care a urmărit evoluția în timp a unor persoane care au mâncat carne contaminată”, a spus Ralph Garruto, cercetător și profesor de biologie la Universitatea Binghamton, pentru UȘA Today.
În testele de laborator, însă, boala „căprioarei-zombie” a reușit să treacă între specii. Chiar și așa, experții americani spun că în natură există încă o barieră puternică ce împiedică boala să se transmită de la o specie de animal la alta.

Însă întotdeauna există posibilitatea ca afecțiunea să evolueze și să sufere mutații. Astfel, în anii care urmează ar putea trece bariera între specii și ar putea ajunge chiar și la oameni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x