Bulgaria a început construcția porțiunii sale din conducta de gaze naturale

De Jurnalul Național Actuale Externe 149 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Autoritățile bulgare au început construcția porțiunii lor din conducta de gaze naturale care leagă Bulgaria și Serbia. Conducta are o capacitate de transport planificată de 1,8 miliarde de metri cubi pe an și are posibilitate de curgere inversă.

Bulgaria a început construcția porțiunii sale din conducta de gaze naturale care o leagă cu Serbia

Astfel că, IBS a fost recunoscut ca proiect al UE de interes comun și este proiectul prioritar al Grupului de nivel înalt pentru conectivitate energetică din Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC).

UE a cofinanțat tronsonul bulgar al conductei cu 27,6 milioane euro în cadrul programului Energie Facilitatea Conectarea Europei și 6 milioane euro din fonduri structurale, potrivit nsenergybusiness.com

Comisia Europeană a sprijinit secțiunea sârbă a conductei cu un grant de 49,6 milioane euro

Comisia Europeană (CE) a sprijinit secțiunea sârbă a conductei cu un grant UE de 49,6 milioane euro, finanțat prin schema Instrument de preaderare (IPA).

De asemenea, proiectul va diversifica aprovizionarea cu gaze a Serbiei, va reduce dependența de importuri de gazul rusesc și va oferi rute alternative de aprovizionare în Europa de Sud-Est, a precizat comisia.

Comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a precizat într-un mesaj video: „Începutul lucrărilor la IBS marchează o altă etapă critică în calea regiunii către diversificarea surselor și rutelor.

„Acum este crucial ca atât guvernele, cât și operatorii să coopereze strâns pentru a se asigura că conducta este gata și operațională în a doua jumătate a anului 2023.”

Proiectul va ajuta aprovizionarea cu gaze a Serbiei

Până acum, Serbia primea gaz numai din Rusia, prin gazoductul TurkStream. Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze către Europa, în urma războiului din Ucraina.

Se spune că noua conductă va oferi Serbiei acces la gaz non-rus din coridorul de gaze din sud și la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia și Turcia.
Acesta va diversifica rutele care leagă Bulgaria de rețeaua europeană de gaze, a precizat Reuters.

De când Bulgaria a fost restricționată de la importurile de gaze rusești în aprilie anul trecut, a transportat 1 miliard de metri cubi de gaz pe an printr-o nouă legătură de interconexiune cu Grecia.

Ceremonia de deschidere a porțiunii bulgare a IBS a avut loc în satul Golyanovtsi din municipiul Kostinbrod, districtul Sofia, Bulgaria.

La ceremonie au participat reprezentanți ai CE și ai Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

Interconexiunea de gaz Bulgaria-Serbia este o conductă de gaze care parcurge 170 km, 62 km în Bulgaria și 108 km în Serbia.