Când este solstițiul de iarnă, în anul 2023?

De Jurnalul Național Actuale Meteo 179 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Solstițiul de Iarnă este ziua care marchează mijlocul iernii și prezintă cele mai scurte ore de lumină din tot anul. Acesta apare atunci când Polul Sud sau Polul Nord atinge înclinarea maximă departe de Soare. Asta înseamnă că Soarele răsare mai târziu și apune mai devreme decât în oricare alt punct al calendarului anual.

Ce este solstițiu și cum se întâmplă

Datorită polarității polilor Pământului, emisfera nordică are Solstițiul de Iarnă atunci când emisfera sudică are solstițiul de vară și invers. solstițiul de vară este ziua cu cele mai multe ore de lumină și prezintă Soarele la înălțimea sa maximă.

În trecut, se credea în general că solstițiul de Iarnă reprezenta mijlocul iernii. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, mulți îl consideră acum începutul iernii. Meteorologii se referă adesea la începutul iernii cu 3 săptămâni înainte de evenimentul solstițiului.

Când este solstițiul de iarnă 2023

În anul 2023, solstițiul de Iarnă va avea loc pe 21 decembrie pentru țările din emisfera nordică, coincizând cu solstițiul de vară care are loc în emisfera sudică.

Următorul solstițiu de iarnă pentru emisfera sudică va avea loc în ziua de luni, 21 iunie 2023.

Istoria și tradițiile solstițiului de Iarnă

De-a lungul istoriei umane, solstițiul de iarnă a fost considerat o ocazie importantă sărbătorită și mitologizată datorită naturii sale simbolice. Multe societăți au legat evenimentul de spiritualitate și credință.

Acest lucru este evident la monumentul Stonehenge din Anglia, care se crede că a existat în jurul anului 3000 î.Hr. Principalele sale pietre se aliniază perfect cu arcul soarelui în timpul Solstițiului de iarnă și de vară, ceea ce a dus la ideea că oamenii din perioada preistorică acordau importanță evenimentului solstițiului de iarnă.

În plus, acest lucru poate fi evidențiat și de Mormintele Newgrange din Republica Irlanda, care au peste 5.000 de ani și preced atât piramidele din Egipt, cât și Stonehenge. În timpul solstițiului de iarnă, camera de la Newgrange este complet iluminată, fiind un eveniment anual.

Între timp, în India, solstițiul de iarnă semnalează începutul unui festival hindus sfânt numit Makar Sankranti. În China, este considerat a 22-a dintre cele 24 de termeni solari și este sărbătorit încă cu festivalul Dongzhe, în timpul căruia familiile se reunesc și petrec cea mai lungă noapte a anului împreună.

Poți vedea solstițiul de iarnă?

În ziua solstițiului de iarnă, dacă stai afară la prânz și îți privești umbra, aceasta va fi cea mai lungă umbră pe care o proiectezi în tot anul. Iată de ce:

În fiecare zi, soarele răsare în est și apune în vest, urmând un arc pe cer. Înălțimea acelui arc se schimbă în timpul orbitei anuale a Pământului în jurul soarelui. Pe măsură ce planeta noastră orbitează, un pol este înclinat către soare, iar unul este înclinat departe de el. În timpul iernii în emisfera nordică, Polul Nord este înclinat departe de soare, astfel că înălțimea arcului este redusă, iar umbra ta pare lungă.

 

De fapt, în zilele din jurul solstițiului de iarnă, soarele este atât de jos pe orizont încât pare să răsară și să apună în același loc. De aceea, cuvântul solstițiu poate fi tradus ca „soarele stă în loc” în latină.

Cum sărbătoresc diferite țări solstițiul de Iarnă?

În Japonia, oamenii pun yuzu (citrice) în băile calde și își înmoaie corpul pentru a ține la distanță răceala obișnuită a sezonului.

În Coreea, oamenii mănâncă terci de fasole roșie pentru noroc și pentru a-și menține sănătatea.

Unii oameni călătoresc în Irlanda pentru a asista la răsăritul soarelui în cea mai scurtă zi a anului la popularul punct de referință Newgrange.

Mulți oameni se adună în Austria pentru a vedea persoanele îmbrăcate în costume înfricoșătoare ale lui Krampus – o creatură jumătate demon, jumătate capră, ce ține la distanță spiritele rele.

Sursa – playtech.ro