Când medicina întâlnește credința în sălile de operații au loc minuni

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 170 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În această perioadă, spitalul de Neurochirurgie din Iași este locul unde se întâmplă minuni. Salvări miraculoase, la limita imposibilului.

Acum, pacienți cu tumori cerebrale grave și cu șanse minime de recuperare încep o viață nouă. Aici o echipă de medici, ca o familie, tratează fiecare caz în parte cu cea mai mare atenție, dar și cu cea mai modernă tehnologie de neurochirurgie şi chirurgie spinală din România.

În prezent, spitalul are mii de pacienți pe listele de așteptare și va deveni în curând un centru de excelență în neurochirurgie pentru Europa de Est.

Iar, la întrebarea, Cum au reușit medicii din Iași să ridice ștacheta serviciilor medicale într-o țară cu cele mai mici alocări guvernamentale pentru sănătate din Europa? Un răspuns, prin onestitate față de actul medical și direcționarea corectă a banilor către nevoile reale ale spitalelor.

Practic, în urmă cu doi ani, ne-am rugat împreună pentru Andreea Iordăchescu, fiică de preot și studentă la Medicină care a stat 23 de zile în comă, în acest spital, după un accident.

Povestea ei ne-a impresionat, iar recuperarea a depășit cele mai optimiste așteptări. I s-a spus atunci „Minunea de la ATI”. Între timp, Andreea s-a întors la Facultate, dar și în spitalul din Iași unde visează să fie medic.

Însă, sunt și cazuri în care lucrurile sunt destul de sumbre, dar deodată ceva se schimbă. Am asistat la cateva minuni la Terapie Intensivă.

În afirmaţiile sale, „Orice operație, oricât de banală ar fi, poate avea complicații catastrofale pentru pacient. Sunt complicații extrem de complexe, extrem de solicitante la care ai nevoie de multă atenție și de înțelegere a leziunii respective, dar și de planningul înainte de ajunge în sala de operație”, a declarat Conf. Univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Iași.

Investițiile făcute la Iași sunt tot o formă de respect pentru pacient

În prezent, la spitalul din Iași, ajung pacienți cu tumori cerebrale grave și cu șanse minime la viață. Oameni care, în căutarea sănătății, au traversat România, unii dezamăgiți de diagnostice greșite și de medici care i-au trimis acasă să moară.

Investițiile făcute la Iași sunt tot o formă de respect pentru pacient.  Spitalul de Neurochirurgie are cea mai performantă aparatură din țară şi cea mai modernă sală de operaţii în neurochirurgie şi chirurgie spinală din estul Europei.

Practic, Angiograful performant îi ajută pe medici să vizualizeze leziunile vasculare ale pacienților din mai multe unghiuri simultan. Și să facă intervenția propriu-zisă sigură și rapidă.

În plus, spitalul din Iași a fost acreditat recent ca organizator de cursuri pentru studenţi şi medici din Europa și va deveni în curând și un centru de excelență în neurochirurgie. Un corp nou de clădire cu saloane și săli de operații va fi ridicat în curtea spitalului.

Este un exemplu că se poate într-un sistem medical în care auzim aproape zilnic despre subfinanțare, sărăcie, medici care pleacă peste hotare, condiții mizere de spitalizare. Un exemplu care nu ne lasă să ne pierdem speranța.

Printre noi sunt oameni care fac bine oamenilor, şi României.

 

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,