Când va fi emis şi cum va arăta buletinul electronic pentru copii?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 185 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Cartea de identitate electronică este un pas major în modernizarea sistemului de identificare al cetățenilor, urmând să devină disponibilă începând cu luna august. Hotărârea nr. 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 97/2005 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 martie, marcând un moment important în implementarea acestui proiect.

Cum va arăta buletinul electronic cu cip?

Din informaţiile oficialilor, noul buletin electronic va fi compact și va include un cip încorporat, promițând o identificare mai eficientă și semnarea digitală a documentelor de la distanță.

Dimensiunile reduse ale acestui nou buletin electronic îl vor face la fel de practic ca un permis de conducere, în timp ce informațiile personale vor fi listate pe ambele părți ale documentului. Autoritățile subliniază că acest nou sistem va oferi un nivel sporit de securitate.

Mai mult, o altă modificare importantă este vârsta la care se poate solicita cartea de identitate electronică, care va fi de la 12 ani în loc de 14, oferind părinților opțiunea de a face o cerere mai devreme pentru copiii lor.

Pe lângă introducerea cărții de identitate electronice, schimbările aduse de noua legislație includ și modificări în privința valabilității actelor de identitate. De acum înainte, cartea de identitate va avea următoarele perioade de valabilitate:

-4 ani pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani;
-7 ani pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani;
-10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;
-Valabilitate nelimitată după împlinirea vârstei de 55 de ani.

 

În plus, pe lângă aceste modificări, vor exista mai multe tipuri de acte de identitate, inclusiv cartea de identitate simplă și cartea de identitate electronică, fiecare cu propriile lor caracteristici și perioade de valabilitate.

Buletin electronic pentru copii

Cartea de identitate electronică poate fi acum solicitată începând cu vârsta de 12 ani, înlocuind limita anterioară de 14 ani. Cu toate acestea, părinții au opțiunea de a solicita cartea de identitate pentru cei mici chiar și mai devreme.

În ceea ce privește actele de identitate eliberate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, regula rămâne aceeași: prima carte de identitate este obligatorie la împlinirea vârstei de 14 ani, dar opțional, se poate elibera atât cartea de identitate simplă, cât și cartea electronică de identitate, în orice moment după naștere.

Pentru a solicita eliberarea actului de identitate, cererea trebuie semnată de ambii părinți, care trebuie să fie prezenți. În cazul în care este prezent doar unul dintre părinți, acesta trebuie să obțină o declarație de la celălalt părinte, autentificată la notar sau consulat. Cererea trebuie însoțită de următoarele documente:

-certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie;
-actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; în cazul în care părintele este cetăţean străin, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de şedere permanentă;
-certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;
-chitanţă de plată a 7 lei taxă, la CEC sau Poştă.

Iar, pentru minorul care se află într-un serviciu social destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi: actul de identitate se eliberează, prin grija acestui serviciu, de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor din raza teritorială de competenţă.

Până la vârsta de 14 ani, minorii nu pot obține o carte de identitate tradițională, ci doar o variantă simplificată sau electronică. De asemenea, până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorilor li se va emite o carte electronică de identitate fără înregistrarea imaginilor impresiunilor papilare.

Sursa – playtech.ro