Care a fost planul Rusiei încă din ianuarie în războiul din Ucraina?

De Jurnalul Național Actuale Politică 267 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Recent, tabloidul german BILD a scos la iveală o serie de înregistrări audio, care surprind convorbiri ale fostului șef al agenției spațiale ruse Roscosmos. Se pare că acesta planuia un atac terorist îndreptat împotriva Ucrainei, cu scopul de a-l impresiona pe liderul rus, Vladimir Putin.

Atac terorist plănuit la telefon

Un grup de oficiali și cercetători de rang înalt din Rusia plănuiau un atac terorist asupra Ucrainei. Scopul acestei operațiuni era acela de a-l impresiona pe Vladimir Putin.

În cadrul unei discuții telefonice, aceștia analizau posibilitatea de a modifica o rachetă spațială Soiuz, astfel încât aceasta să nu ajungă pe orbita Pământului la lansare, ci să se prăbușească deasupra unui oraș important din Ucraina, cel mai probabil Kiev, generând astfel o explozie și o eliberare semnificativă de deșeuri radioactive.

Ce plănuiau oficialii ruși?

Înregistrarea publicată de tabloidul german surprinde șapte minute de discuții între Dmitri Rogozin și actualul șef al filialei Roscosmos.

Acest centru se ocupă cu producerea rachetelor de transport utilizate pentru lansarea navelor spațiale cu echipaj și a cargo-ului către Stația Spațială Internațională. De asemenea, acesta mai este cunoscut și sub denumirea de
„Centrul spațial al rachetelor Progress”, Dmitri Baranov.

Astfel, publicația nemțească relatează faptul că, aceste discuții ar fi avut loc în luna ianuarie 2023. La un moment dat, cei doi au vorbit despre posibilitatea de a efectua lansarea rachetei către Ucraina „din nord, mai degrabă decât din est”. Acest lucru ar fi însemnat ca racheta să fie lansată de la Cosmodromul Plesetsk din apropiere de Arhangelsk, Rusia, în loc de Cosmodromul Vostochny de la granița cu China. În urma acestei modificări, aceștia ar fi putut transporta mai multă încărcătură spre Ucraina.

Aşadar, „Din est, ar fi 7,5 tone, din nord — 10 tone. Ei bine, o tonă poate fi îndepărtată pentru siguranță, așa că devine 6,5 și 9 tone”.

Mai multe părți ale rachetei putea cădea în Rusia

În acest sens, Baranov continuă să vină cu argumente vis-a-vis de acest plan. Acesta precizează că o rachetă de 50 de metri poate fi trimisă oriunde, „în orice direcție ne dorim”. Însă, cu toate acestea, ar putea exista o mică problemă și anume faptul că, bombele deținute de Rusia nu ar putea rezista la temperaturile ridicate din atmosferă.

Concret, „Aceasta este o intrare supersonică în atmosferă și bombele de avioane grele existente, cum ar fi „FAB-500”, nu funcționează, deoarece TNT-ul din interiorul lor se dezintegrează din cauza supraîncălzirii, rezultând o eficiență redusă. De asemenea, bombele noastre ghidate nu sunt proiectate pentru acest lucru și nu au protecție împotriva supraîncălzirii.”

De cealaltă parte, Dmitri Rogozin susține că și-ar dori găsească rapid o soluție la această problemă și spune că l-ar întreba pe Iuri Solomonov despre asta.

Iar peronajul menționat ocupa funcția de proiectant șef al sistemelor de rachete la sol la Institutul de Stat de Inginerie Termică din Moscova. Însă, aceasta nu era singura problemă. Cei doi se arată îngrijorați de faptul că anumite părți ale rachetei ar putea să cadă pe teritoriul Rusiei în drum spre Ucraina.

Aceasta ar fi putut cădea pe o rază de 50-100 de kilometri de granița cu Rusia. Din acest motiv, Dmitri Rogozin îi cere lui Baranov să efectueze calcule suplimentare pentru a determina locația exactă a loviturii pe teritoriul ucrainean.

Pregătirea acestui atac terorist ar fi putut dura șase luni.

Publicația germană menționează că, Vladimir Putin a fost informat de acest atac pe data de 16 ianuarie. Până la acest moment, ambasada Rusiei la Berlin nu a oferit vreo reacție vis-a-vis de acest subiect.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: