Care este avertismentul autorităţilor, pentru românii care au animale în curte atunci când e caniculă?

De Jurnalul Național Actuale Meteo 234 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Ultimele zile din luna iulie au adus mari probleme și fermierilor, crescători de animale, din cauza caniculei și a valorilor termice extrem de ridicate. În acest context, autoritățile au emis mai multe avertismente și recomandări referitoare la ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă.

Canicula a afectat și animalele din curțile fermierilor

Creșterea mercurului cu șase până la nouă grade peste limita normală, căldura sufocantă din ultima perioadă a devenit acum o amenințare serioasă pentru animalele locale.

Acest val de căldură are un impact și asupra creșterii și dezvoltării culturilor la diferite niveluri, cum ar fi absorbția umidității din sol, creșterea rădăcinilor și a lăstarilor, fotosinteza, respirația, absorbția apei de către plante și producția finală.

Mai mult valul de căldură concurează pentru umiditatea solului prin evaporarea accelerată, lăsând aproape deloc umiditate pentru absorbția de către plante.

Acestea provoacă, de asemenea, o degradare generală a mediului, ceea ce reprezintă un factor major care contribuie la vulnerabilitatea agriculturii, a silviculturii și a pășunilor la valurile de căldură.

Astfel, fermierii și crescătorii de animale din zonele afectate sever de valul de caniculă raportează o creștere a simptomelor de insolație la animalele lor. Ca urmare a acestei situații fără precedent în România, autoritățile au emis mai multe avertismente către fermierii, crescători de animale.

DSV explică ce trebuie să facă românii care au animale în curte atunci când e caniculă

În acest sens, reprezentanții DSV au emis mai multe recomandări pentru fermeri, iar conform acestora cei mai afectați se pare că au fost cei din zona județului Argeș, unde, de altfel, DSV Argeș a emis și recomandările:

Aşadar, ”Având în vedere condițiile meteo care prevăd temperaturi ridicate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș reamintește proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic.

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere:

-asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare;
-asigurarea unor cantităţi suficiente de apă (necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică și care variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate:vaci – lapte / 38 – 52 litri; bovine / 38 litri; cabaline / 20 – 45 litri; porcine / 4 – 11,5 litri; ovine / 6 litri; păsări – curte / 0,5 litri) şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ);
-verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
-în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC;
-în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă;
-dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare;
-la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă;”, spun reprezentanții DSV Argeș.

 

Crescătorii de animale trebuie să urmărească prognozele meteo

De asemenea, o gestionare bună a animalelor la temperaturi ridicate necesită şi o bună planificare, mai spun specialiștii DSV. Este esențial ca crescătorii de animale să urmărească prognozele meteo și să elaboreze un plan pentru zilele cu temperaturi ridicate sau extreme, pentru a se asigura că animalele vor avea suficientă umbră și apă în acele zile foarte călduroase.

 

În concluzie, căldura extremă provoacă un stres semnificativ pentru toate animalele. Este responsabilitatea proprietarilor sau a persoanelor responsabile de animale să fie bine pregătiți pentru evenimentele de căldură pentru a se asigura că bunăstarea animalelor lor este menținută.

Acest lucru include planificarea în avans a infrastructurii fermei pentru a oferi zone umbrite cu o bună ventilație pentru a maximiza pierderile de căldură. Animalele trebuie să fie verificate în mod regulat pe parcursul zilei pentru a detecta semnele de stres termic, împreună cu punctele de adăpare pentru a se asigura că animalele au acces la apă rece în cantități suficiente.

Sursa – playtech.ro