Care este bijuteria restaurată din Bucovina pe care trebuie să o vizitezi?

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 262 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Această bijuterie din Bucovina, a supraviețuit unui secol de glorie și altor trei decenii de ruină, însă a fost restaurată cu bani europeni. Dacă ajungi în această regiune a țării, trebuie neapărat să o vizitezi. Aici prețurile biletelor pentru copii și adulți sunt accesibile tuturor.

Bijuteria din Bucovina care a fost redeschisă turiștilor, după 30 de ani de ruină

Astfel, punctul cheie al stațiunii turistice Vatra Dornei a fost construit în trei ani, din 1896 până în 1898. Nu a durat mult timp însă, și bijuteria Bucovinei a fost distrusă în urma celor două războaie mondiale. Însă a urmat, după anul 1989, distrugerea ei sistematică. A ajuns aproape o ruină…

Spre surprinderea multor români, care nu se așteptau de altfel la o asemenea schimbare, în anul 2022 clădirea deosebită a renăscut. Dacă ajungi în aeastă zonă a țării, nu se poate să nu treci să admiri și tu frumusețea ei. Și-a redeschis ușile pentru publicul larg.

 

Cât au costat lucrările de restaurare ale cazinoului

Cazinoul din Vatra Dornei, fiindcă despre el este vorba, a fost restaurat cu bani europeni, asigurați prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Ultimele lucrări de restaurare a obiectivului cultural au avut loc în anul 2022, la scurt timp după finalizarea lor acesta deschizându-și ușile pentru turiști. Valoarea totală a proiectului a fost de 21.740.665,19 lei, potrivit informațiilor publice.

Românii, fascinați de cazinoul din centrul orașului

Chiar în centrul orașului-stațiune Vatra Dornei, cazinoul se arată impunător, fermecător tuturor ochilor curioși. Trebuie neapărat să-l vizitezi pentru a-i admira splendoarea. Costurile nu sunt deloc mari. Un bilet pentru copii costă 7 lei, în timp ce unul pentru adulți costă 10 lei.

În opinia lor, „Superbă arhitectură!”/ „Am crescut cu cazinoul. Aici au fost serbările de la școală. În ani, s-a degradat și a ajuns într-o stare deplorabilă. Nici nu îmi vine să cred ce frumusețe e acum!”/ „În sfârșit! Felicitări!”, sunt câteva dintre reacțiile românilor la vederea bijuteriei stațiunii.

 

Ce altceva mai poți vizita în stațiunea Vatra Dornei

În afară de cazionul din centrul orașului, stațiunea Vatra Dornei mai ascunde în interiorul său sau în proximitate secrete ce merită descoperite de toți turiștii, cum ar fi:

-Telescaunul din Vatra Dornei;
-Vârful Oușoru;
-Comuna Dorna Candreniler;
-Comuna Dorna Arini;
-Comuna Ciocănești, comuna muzeu;
-Parcul Național Călimani;
-Rezervația 12 Apostoli;
-Rezervația Tinovul Mare;
-Muzeul Etnografic din Vatra Dornei;
-Dealul Runc.

Sursa – playtech.ro