Care este cea mai bună perioadă, din an, pentru a vinde o casă?

De Jurnalul Național Actuale Investiții 239 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În contextul imobiliar, Institutul Național de Statistică (INE) din Spania oferă informații valoroase privind momentul optim pentru vânzarea unei case, indiferent de țară. Procesul de vânzare a unei proprietăți poate fi lung și dificil, dar în funcție de perioada anului, acesta poate deveni mai ușor sau mai dificil.

Perioadele potrivite pentru vânzarea unei case

În cadrul programului portalului specializat în imobiliare Idealista, INE elaborează lunar un raport cu date despre tranzacțiile de vânzare-cumpărare de locuințe, evidențiind perioadele propice pentru încheierea cu succes a tranzacțiilor. Analizând statisticile între 2007 și 2023, se concluzionează că cele mai bune luni pentru vânzarea unei case sunt ianuarie, mai și iulie.

Astfel, ianuarie a fost luna cu cele mai multe tranzacții în anii 2007, 2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2018, 2020 și 2023. Luna mai a condus clasamentul în 2017, 2019 și 2022, iar iulie în 2009 și 2010.

În contextul anual, atât primăvara, cât și toamna sunt cele mai bune perioade pentru a cumpăra o casă. Această tendință este influențată de condițiile meteorologice favorabile mutării, iar în timpul verii și iernii, mulți oameni sunt plecați în vacanță sau implicați în pregătirile festive.

Până în prezent, în anul 2023, luna ianuarie a înregistrat cele mai multe tranzacții, cu 56.372, departe de cele aproape 84.000 de operațiuni din ianuarie 2007. Al doilea cel mai bun moment al anului 2023 a fost mai, când s-au încheiat 56.137 de tranzacții.

În ceea ce privește casele de pe plajă, cele mai bune luni pentru vânzare sunt în mod obișnuit cele de primăvară și începutul verii, datorită cererii crescute și posibilității de a crește prețurile.

Dacă te afli în postura de cumpărător, cu siguranță, lunile de iarnă sunt mai avantajoase, cel mai probabil, prețurile sunt mai scăzute.

Cât de mult a scăzut vânzarea caselor și a prețurilor în 2023

În contextul comparativ, în luna aprilie 2023, s-au înregistrat aproximativ 43.300 de tranzacții, reprezentând cel mai scăzut nivel de activitate din acest an. Totodată, în decembrie 2022, s-au consemnat aproximativ 43.500 de vânzări, marcând cea mai slabă cifră din 2022.

Dacă analizăm perspectivele pentru acest an, se observă o încetinire a creșterii prețurilor pe piața imobiliară. Cu toate acestea, nu se anticipază o scădere semnificativă.

În plan european, descreșterea activității, generată de majorarea ratei dobânzilor de către BCE la 4,5%, a afectat condițiile de creditare și Euribor, conducând la o creștere a ratelor ipotecare.

Chiar dacă oferta de locuințe disponibile pentru vânzare a scăzut, iar cererea a crescut, prețurile nu au înregistrat o scădere semnificativă. Se așteaptă un avans modest de 2% la nivel național până la finalul anului.

În timp ce numărul de tranzacții de vânzare-cumpărare a scăzut, prețurile medii ale acestora au înregistrat o ușoară scădere, dar se mențin pe un trend ascendent, deși la un ritm mai moderat.

Stabilizarea prețurilor se observă în special în cazul locuințelor obișnuite cu prețuri sub 200.000 de euro, unde se prognozează o ajustare negativă de aproximativ 3% până la finalul anului.

În schimb, piața de lux, este mai stabilă şi se așteaptă ca prețurile să rămână constante sau să înregistreze o ușoară creștere, în acest sfârşit de an, potrivit idealista.com.

Sursa – playtech.ro