Care este cea mai frumoasă gară din România?

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 252 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Cea mai frumoasă gară din România, este unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice. Este o clădire de-a dreptul impresionantă, ca o bijuterie, dar care a fost dată uitării. Este pe cale să devină o ruină, pentru că cei responsabili o ignoră.

Cea mai frumoasă gară românească

România, o țară cu o bogată moștenire istorică și arhitecturală, găzduiește unele dintre cele mai frumoase gări, fiecare cu propria sa poveste și farmec. De la clădiri impunătoare până la detalii arhitecturale rafinate, aceste gări nu sunt doar puncte de plecare și sosire, ci adevărate opere de artă care îmbină funcționalitatea cu estetica.

Povestea căilor ferate din România începe în secolul al XIX-lea, o perioadă în care transportul feroviar a devenit o forță vitală pentru dezvoltarea economică și socială. Prima cale ferată din țară a fost inaugurată în 1869, conectând orașele București și Giurgiu. De atunci, rețeaua feroviară a crescut și s-a extins, devenind un element esențial al infrastructurii naționale.

Gara considerată cea mai frumoasă din România este cea din Băile Herculane. Gara stațiunii Băile Herculane se bucură de prestigiul de a fi considerată de către numeroși turiști ca fiind cea mai frumoasă și încărcată de istorie gară a Căilor Ferate Române.

Acest edificiu impunător a fost construit într-un interval cuprins între anii 1878 și 1886, reprezentând un exemplu remarcabil al stilului baroc vienez. Arhitectura sa impresionantă este caracterizată de cupole și arce de cerc dispuse sub diverse îmbinări, conform planurilor elaborate de arhitectul A.D. Serres.

Gara din Băile Herculane nu este doar un simplu punct de sosire și plecare, ci o adevărată bijuterie arhitecturală care își împărtășește povestea cu vizitatorii săi. Stilul baroc vienez, adus în peisajul românesc prin intermediul acestei gări, conferă clădirii o eleganță aparte și o aură istorică.

Gara nu a mai fost reabilitată

Gara Băile Herculane, cunoscută pentru frumusețea sa istorică și arhitecturală, se află astăzi într-o stare de paragină. Edificiul care a fost odată mândria Căilor Ferate Române și o destinație emblematică în inima stațiunii, acum stă martor tăcut al trecerii timpului, într-o încercare inevitabilă a naturii de a-și recâștiga drepturile asupra sa.

Construită între anii 1878 și 1886 în stilul baroc vienez, gara a servit nu doar ca stație feroviară, ci și ca o reprezentare simbolică a rafinamentului arhitectural. Cu toate acestea, astăzi, clădirea impunătoare și-a pierdut din strălucire și se confruntă cu ravagiile vremii și ale neglijenței umane.

Pentru că este monument istoric foarte apreciat, mulți s-au întrebat când va fi reabilitată această clădire. Autoritățile spuneau că se fac mișcări importante în acest sens, dar nici până în ziua de azi nu au fost luate măsuri pentru ca acest punct de atracție să arate mai bine.

„Modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată din România. Conform procedurilor, s-a solicitat și opinia consultantului Jaspers (Joint Assistance to Support Projects in European Regions – Asistenţă comună pentru susţinerea proiectelor în regiunile europene), care a decis cooptarea unor experţi externi ce au organizat un amplu program de vizitare a staţiilor de cale ferată.

În funcţie de deciziile Ministerului Transporturilor, ale consultantului Jaspers şi ale experţilor cooptaţi se va trece la etapa următoare, respectiv licitaţia pentru achiziţia serviciului de elaborare a SF”, spunea CFR SA în 2018.

 

Cu toate acestea, în ciuda stării de paragină, există speranța că Gara Băile Herculane își va recăpăta strălucirea. Vocea pasionaților de conservare și eforturile comunității pot juca un rol crucial în restaurarea și revitalizarea acestei bijuterii arhitecturale.

Cu fiecare deteriorare, rămâne și potențialul de a readuce la viață un simbol cultural și istoric care merită să strălucească din nou în peisajul Băilor Herculane.

Cele mai celebre gări din România

În contextul clasamentelor, una dintre cele mai remarcabile gări din România este Gara București Nord, cunoscută și sub numele de Gara de Nord. Inaugurată în 1872, această clădire impresionantă combină elemente arhitecturale specifice Renașterii Franceze cu influențe orientale, creând un ansamblu armonios și atrăgător. Cupolele aurite, arcadele și frescele ornamentale îi conferă gării o atmosferă regală.

În timp, Gara București Nord a fost martora unor momente importante din istoria României și a fost locul de plecare sau sosire al unor personalități de seamă. Aici, trecutul și prezentul se împletesc într-un decor fascinant, iar pasagerii sunt întâmpinați de atmosfera distinctivă a unei epoci de altădată.

Apoi, Timișoara, orașul cunoscut pentru istoria sa bogată și influența culturală diversă, găzduiește o altă perlă a căilor ferate românești – Gara Timișoara Nord. Construită în stilul arhitectural Renascentist, această stație impresionează prin detalii fine, arcade și sculpturi care aduc un omagiu artei clasice.

 

Timișoara Nord nu este doar un punct de tranzit; este o destinație în sine. Călătorii se pot bucura de atmosfera distinsă și de arhitectura cu influențe baroce, care fac din această gară un simbol al eleganței istorice.

La fel şi Gara Centrală Arad se numără printre bijuteriile arhitecturale ale țării. Construită în stil eclectic, cu influențe neogotice și neorenașcentiste, această gară impresionează prin turnurile sale înalte și prin detaliile arhitecturale elaborate. O plimbare prin această stație devine o călătorie în timp, iar pasagerii se pot bucura de atmosfera plină de istorie și măiestrie arhitecturală.

Sursa – playtech.ro