Care este cea mai veche pădure din România, unde copacii au sute de ani?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 221 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
În prezent, această parte a bătrânului continent european, Europa de Est, încă mai are păduri sălbatice, aproape neatinse de civilizație, iar în România și Polonia, conform specialiștilor, sunt cele mai vechi păduri. Astfel, care este cea mai veche pădure din România, dar și care este cea mai veche pădure din Europa.

Unde se află cea mai veche pădure din România

Din datele Agenției Europene de Mediu, în prezent, aproximativ 40% din Europa rămâne acoperită de păduri. Importanța pădurilor pentru sănătatea lumii, prin rolul lor de absorbanți de carbon pentru absorbția emisiilor, nu poate fi subestimată.

Păstrând aceleași idei, inclusiv specialiștii români spun că  România încă mai are păduri vechi, unele dintre ele spectaculoase, dar cea mai veche pădure din România se află în zona munților Hunedoarei. Aici, arborii seculari au împânzit zona, inclusiv zona vechii cetăți Sarmizegetusa Regia. Conform specialiștilor, cea mai veche pădure din România s-ar afla în Munții Șureanu, pe o suprafață totală de 683 de hectare, conform datelor furnizate de documente.

Pădurea din Munții Șureanu

Este vorba de zona Parcului natural din Munții Șureanu, unde „Arboretele situate la obârşia Văii Lunca Ohabei şi Văii Ponorului din Ocolul Silvic Pui, în suprafaţă totală de 224,9 hectare, precum şi cele de la Sarmizegetusa Regia în suprafaţă de 53,2 hectare sunt situate în zone de protecţie integrală deja constituite în cadrul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina (PNGM-C) după alte criterii, în timp ce Codrii seculari Tâmpu, Valea Mică şi Porumbelu-Râgla au fost constituite ca zone de protecţie integrală distincte, sub denumirea de codrii seculari”, arată planul de management al Parcului natural din Munții Șureanu.

 

Însă, pentru ca o pădure să fie considerată ca fiind veche, aceasta are de obicei mai mulți arbori foarte bătrâni din specii cu o durată de viață lungă. Aceste specii au depășit adesea vârsta la care ar fi fost recoltate. În plus, în interiorul acestor păduri bătrâne se găsesc zone în care copacii au sute de ani. Pădurile nu prezintă multe specii invazive și ar putea chiar să găzduiască specii rare sau unice, mai spun specialiștii.

 

Analizând istoria celor mai vechi păduri din Europa, putem obține informații despre protecția mediului și putem vedea cum am putea avansa în vederea protejării pădurilor bătrâne și a speciilor care le consideră căminul lor, sunt de părere specialiștii.

În Polonia se află cea mai veche pădure din Europa

Unele locuri incită imaginația datorită naturii lor misterioase, cum ar fi cea mai veche pădure din Europa. Fie că sunteți familiarizați cu această pădure, fie că nu știați că există un astfel de loc, ați putea începe să vă imaginați cum arată și unde se încadrează în peisajul Europei.

Concret cea mai veche pădure din Europa este pădurea Białowieża, care se întindea cândva pe o mare parte a Europei. Își trage numele de la un sat polonez situat în mijlocul pădurii. Acest sat a fost, cel mai probabil, prima așezare umană și înseamnă „Turnul Alb” în limba poloneză. Acest nume, la rândul său, se referă la un conac de vânătoare construit de Marele Duce al Lituaniei cu ceva timp înainte de 1426. În Belarus, oamenii cunosc pădurea sub numele de Belavezhskaya Puscha, care înseamnă, de asemenea, pădurea „Turnul Alb”.

Care este cea mai veche pădure din România. Zona în care copacii au sute de ani

Cea mai veche pădure din Europa, Pădurea Bialowieza

Îm prezent, pădurea este situată la granița dintre Polonia și Belarus și se întinde pe o suprafață totală de peste 1.000 de mile pătrate. Cu toate acestea, părțile protejate ale pădurii acoperă în total o suprafață mult mai mică. De exemplu, Polonia protejează doar 41 de mile pătrate din pădure ca parte a parcului său național. Partea belarusă are o zonă de protecție mult mai mare, numită Parcul Național Belavezhskaya Pushcha, care acoperă 684 de mile pătrate.

 

Aşadar, UNESCO a adăugat partea poloneză a pădurii pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979, iar partea belarusă a fost adăugată în 1992. UNESCO a extins suprafața totală a sitului în 2014 la o dimensiune de 547,8 mile pătrate.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,