Care este inovaţia pe care o pregăteşte Hidroelectrica?

De Jurnalul Național Actuale Companii 229 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, pregătește un proiect-pilot inovativ. Compania are în plan construirea unui parc fotovoltaic plutitor în Olt.

Hidroelectrica, pregătește un proiect de anvergură

Compania de stat și cel mai mare producător de energie electrică din România pregătește un proiect-pilot de construire a unui parc fotovoltaic plutitor pe Olt. Acesta ar urma să aibă o putere instalată de 10 MW, informează Profit.ro.

Astfel, „Amplasamentul propus este situat pe teritoriul administrativ al comunei Osica de Sus, județul Olt. (…) tehnologia de conversie fotovoltaică a energiei solare în energie electrică se realizează din module fotovoltaice flotante care se vor amplasa pe lacul de acumulare al hidrocentralei Ipotești, în apropierea barajului existent.”, se arată în documentația proiectului.

Lacul de acumulare se întinde pe o suprafață care totalizează 1.322,24 hectare, din care va fi folosită o suprafață de 17,385 hectare pentru a se amplasa centrala fotovoltaică.

La capitolul finanţare, valoarea totală a investiției făcute de Hidroelectrica a fost estimată la peste 14 milioane euro plus TVA, în total circa 16,7 milioane euro.

Centrala va avea 100 de invertoare

În contextul alcătuitii, centrala va fi alcătuită din:

-100 invertoare cu putere de 100 kW cu eficiență ridicată (minimum 98%)
-26.295 panouri fotovoltaice cu tehnologie siliciu mono-cristalin, cu o putere de minimum 380 Wp/buc cu eficiență ridicată (minimum 20%)
-structură metalică din aluminiu/oțel zincat pentru susținerea panourilor fotovoltaice, cât și a invertoarelor și echipamentelor conexe acestora, rezistentă la condițiile meteorologice din amplasament, susținută de flotoare dedicate din materiale plastice rigide (mediu acvatic, vânt, încărcare de zăpada etc)
-4 posturi de transformare echipate cu celule de linie, celule de măsură, celule trafo, transformatoare de putere etc.

Concret, „Panourile fotovoltaice se vor amplasa pe suprafața apei, pe o structură metalică plutitoare modulată (conectare elastică între module) ce va dispune de flotoare realizate din material plastic rigid și/sau aluminiu sub formă de trunchi de piramidă cu muchii rotunjite, pentru a se ridica în caz de îngheț, sau flotoare special fabricate pentru rezistență la îngheț.

Structura va permite trecerea cablurilor de curent continuu în zona superioară și laterală. Structura va permite circulația aerului și apei în zona inferioară. Platforma plutitoare va dispune de zone pentru barbotare cu aer comprimat pentru a preveni înghețul adânc.

Zona de sisteme plutitoare va fi protejată de un ponton ancorat, în partea dinspre amonte”, se mai precizează în documentație.

Aşadar, cel mai mare parc solar plutitor din lume care este în producție se află în China, având o putere instalată de 320 MW. Coreea de Sud și India au în dezvoltare proiecte care, după finalizare, vor avea capacități superioare, de 2,1 GW, respectiv 600 MW.

Sursa – playtech.ro