Care este legătura dintre bolile cardiace și creier şi ce persoane sunt în acest sens în pericol

În cadrul unui studiu, condus de către profesorul Michelle Mielke de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, Statele Unite, pe mai mult de 1.800 de adulți s- a dezvăluit că persoanele cu factori de risc sau cu boli de inimă prezintă în timp și probleme de acuitate mintală.

Acestea se manifestă prin scăderea mai mare a memoriei, precum și a abilităților de gândire, potrivit UPI.

Astfel, acest studiu s-a efectuat pe adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, iar acesta a demonstrat că funcția cognitivă a fost afectată mai mult în rândul femeilor decât al bărbaților.

În contextul medical, rezultatele cercetărilor nu au constituit o surpriză, deoarece analize anterioare au relevat faptul că există o asociere între sănătatea inimii și acuitatea mintală. Dar s-a dovedit că legătura a fost deosebit de puternică la femei.

în explicaţiile sale, ”Este extrem de important atât pentru femei, cât și pentru bărbați să-și trateze și să-și controleze foarte bine factorii de risc cardiovascular”, a spus Michelle Mielke, profesor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, Statele Unite.

Graţie acestor descoperiri, fiindcă ar putea fi deosebit de critice pentru funcția cognitivă a femeilor. De altfel, studiul a fost publicat în revista Neurology și evidențiază, încă o dată legătura dintre sănătatea inimii și a creierului.

În concluzie, la fel ca inima, creierul se bazează pe vasele de sânge sănătoase pentru a-și furniza celulele pline cu oxigen și nutrienți. Cercetările efectuate de-a lungul anilor au arătat că mulți dintre factorii de risc pentru bolile de inimă și pentru accidentele vasculare cerebrale sunt legate de o scădere mai rapidă a abilităților cognitive și, posibil, cu un risc de demență crescut. Acești factori includ hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul, fumatul și obezitatea.

Aşadar, ”Acest studiu se adaugă la dovezile că, chiar și la mijlocul vieții, ce este rău pentru inimă este rău și pentru creier”, a spus dr. Richard Lipton de la Colegiul de medicină Albert Einstein din New York.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata