Care este noua categorie de români care va plăti o taxă la serviciile publice de apă potabilă și gunoi cu 50% mai mică?

4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

O nouă categorie de români ar putea plăti o taxă la serviciile publice de apă potabilă și gunoi cu 50% mai mică, după locuitorii din localităţi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Mai mulţi deputaţi de la PSD au depus la Senat un proiect de lege prin care este acordată reducerea de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice de salubrizare, apă potabilă furnizate din reţeaua publică, destinate consumului casnic menajer, precum şi a apelor uzate şi pluviale şi altor români, nu doar celor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

Concret, „Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea, în cazul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, respectiv de Consiliului Judeţean Alba, Consiliului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean Bihor, Consiliului Judeţean Cluj, Consiliului Judeţean Hunedoara, în cazul Munţilor Apuseni”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Este vorba despre persoanelor care locuiesc în localităţile din Munţii Apuseni

Astfel, „În prezent, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996, doar persoanele care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”, beneficiază de reduceri de 50% la taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere.

Persoanele care domiciliază în localităţile din Munţii Apuseni nu beneficiază de aceste reduceri, ceea ce reprezintă o inechitate, iar prezenta lege vine tocmai pentru a o corecta şi pentru a asigura măsuri egale.

Acordarea reducerilor de 50% din taxa sau tariful pentru serviciile publice de salubrizare, apă potabilă furnizate din reţeaua publică, destinate consumului casnic menajer, precum şi a apelor uzate şi pluviale, ar putea fi un aspect important care ar putea contribui semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor din Munţii Apuseni.

Având în vedere cantitatea, aceste facilităţi fiscale ar putea avea un impact major asupra bugetului familiilor din aceste zone, permiţându-le să economisească bani şi să îşi aloce resursele către alte necesităţi”, precizează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

În acest sens, deputaţii PSD mai spun că „aceste măsuri, care ar veni în sprijinul oamenilor din Munţii Apuseni, vor contribui la creşterea calităţii vieţii locuitorilor, dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale şi la prevenirea depopulării acestor zone montane, fenomen care s-a agravat în decursul ultimilor ani din cauza lipsei condiţiilor normale de trai, a lipsei infrastructurii rutiere, şcolare, sanitare, precum şi a costurilor ridicate la nivelul gospodăriilor”.

Ei mai susţin că „atât oamenii din Delta Dunării, cât şi cei din Munţii Apuseni, merită să beneficieze de aceleaşi facilităţi fiscale şi reduceri de taxe pentru serviciile publice, pentru a asigura un nivel de trai decent şi pentru a promova dezvoltarea economico-socială a ambelor regiuni”.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională, potrivit news.ro.

Sursa – www.antena3.ro