Care este oraşul din România care falimentează?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 221 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, orașul Focșani, situat în județul Vrancea, este astăzi umbrit de un peisaj dezolant și o realitate dureroasă. Deși cândva aglomerat și vibrant, Focșani se confruntă acum cu o criză demografică gravă, pierzând constant din populație. În ultimii 21 de ani, numărul locuitorilor s-a înjumătățit, iar orașul a devenit un simbol al declinului economic și social.

Focșani, orașul care pare părăsi de lume

În acest sens, primarul Cristi Valentin Misăilă atrage atenția asupra situației critice în care se află Focșaniul. Într-o luptă constantă pentru aprobarea bugetului orașului, autoritățile locale, în special majoritatea formată din PNL-USR, au respins de trei ori bugetul propus.

Această situație tensionată a generat un blocaj financiar care afectează toate aspectele vieții urbane, de la bursele școlare până la asistența pentru persoanele cu dizabilități.

„Municipiul Focşani cred că este singurul municipiu din ţară care nu are buget aprobat. Dumnealor (majoritatea PNL-USR – ) au blocat iarăşi bugetul unui întreg municipiu, blocaj care ne pune într-o mare dificultate cu privire la efectuarea plăţilor. Se apropie termenul de plată pentru obligaţii curente.

Vorbim de bursele pentru şcolari, de indemnizaţiile pentru persoane cu dizabilităţi, de viramente aferente fondului de salariu, neachitate, vorbim de utilităţi, de alimentele pentru Căminul pentru persoane vârstnice, de medicamente, toate acestea pentru că, odată depăşit termenul de 45 de zile de la data aprobării bugetului naţional, Finanţele Publice Vrancea nu ne mai asigură viramente din cotele defalcate şi impozitul pe venit.

Noi, în acest moment, efectuăm plăţi doar în baza încasărilor zilnice din impozite şi taxe locale plătite de cetăţeni şi de către agenţii economici. Sume care nu sunt foarte mari, între şi lei în medie zilnic. Gândiţi-vă doar atât: că pentru utilităţi, Primăria Municipiului Focşani are de efectuat plăţi în valoare de lei. Deci ne-ar trebui opt-zece zile doar să încasăm impozite şi taxe pentru a achita aceste utilităţi. Şi riscăm să rămânem fără iluminat public, fără apă curentă şi agent termic la unităţi de învăţâmânt şi la toate celelalte unităţi subordonate”, spunea primarul.

În plus, criza financiară se adâncește odată cu migrarea constantă a populației către alte destinații. Focșaniul, odată animat de activitatea economică, a devenit acum un oraș pustiu în timpul serilor, o consecință directă a lipsei locurilor de muncă și a perspectivelor deloc optimiste pentru îmbunătățirea nivelului de trai.

Populația orașului a scăzut dramatic

Cetățenii au fost nevoiți să caute oportunități în străinătate sau în București, lăsând în urmă un oraș falit.

Concret, datele demografice vorbesc de la sine. În 2002, Focșani avea aproximativ 102.000 de locuitori.

Apoi, în anul 2011, populația este de 79.00 de locuitori; în anul 1992 – 101.000 de locuitori; în 1977 –  56.000 de locuitori; în 1966 –  35.000 de locuitori.

Față de anul 2002, populația a scăzut la jumătate.

 O cauză a acestei scăderi este migrația constantă către Occident și Bucureşti.

În ciuda eforturilor autorităților locale de a face față situației, criza economică și demografică din Focșani pune sub semnul întrebării viabilitatea orașului.

Problemele financiare persistente și exodul populației amenință să transforme acest oraș într-un simbol al declinului, subliniind necesitatea unor soluții eficiente și sustenabile pentru revitalizarea comunității și a economiei locale.

Sursa – playtech.ro