Care este povestea plajei ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea?

De Jurnalul Național Actuale Turism 189 citiri
5 min citire
 

În cadrul poveştilor marinăreşti, peste tot în lume, unde există mare, vei auzi astfel de povești toate cu farmecul și dramatismul lor. Una din aceste povești există și la malul Mării Negre, pe locul unde azi tinerii se vor distra de minune, aici desfășurându-se unul din cele mai importante evenimente de sezon, Neversea.

Aici, localnicii cunosc plaja sub numele de ‘Trei Papuci’, iar conform poveștilor de aici, la începutul secolului XX a avut loc o adevărată dramă. Dar, cu toate astea, puțini cunosc de unde vine numele locului.

Ce are plaja ”Trei Papuci”, locul unde Neversea adună zeci de mii de tineri?

Vizibil, pentru cei care merg aici în sezonul estival, și iau parte la unul din cele mai importante evenimente ale anului, Neversea, plaja ”Trei Papuci” este o adevărată oază. Este o plajă veche din Constanța pe coasta Mării Negre, recent renovată și modernizată.

În momentul de faţă, are de 3 ori dimensiunile vechi, o zonă mare liberă și o zonă cu umbrele și șezlonguri. Interesant este că plaja se află la 5 minute de centrul orașului și de orașul vechi Constanța, vechea cetate romană Tomis. Dacă nu ai apucat să-ți iei bilete la Nerversea, mai ai timp, având în vedere că startul se va da pe data de 6 iulie, iar durata de desfășurare a evenimentului este până pe 9 iulie.

Record la Neversea în 2022

În ceea ce privește line-up-ul acestui an, organizatorii au reușit să aducă pe scenele Neversea nume importante din industria muzicală a momentului, și vor fi cel puțin 126 de artiști care vor concerta pe cele 6 scene amenajate aici, printre care amintim Smiley, Inna, Alexandra Stan, Steve Aoki, Puya, Paraziții, Lora, Dj Sava, etc.

 

Astfel, în anul 2019 au fost 240.000, la doi ani de la reluarea evenimentului, după pandemie, Neversea atingea un adevărat record, de peste 260.000 de participanți. Se pare că anul acesta acest record ar putea fi bătut, având în vedere numărul record de bilete și abonamente vândute. Dar, cu tot mirajul acestui eveniment, puțini cunosc de unde vine numele locului și care este, de fapt, drama de pe plaja ‘Trei Papuci’, unde are loc Neversea.

 

În contextul istoric, la începutul secolului trecut, în zona litoralului de astăzi, trăiau familii de români, și nu numai, în niște colonii. Majoritatea celor care trăiau în aceste colonii erau oameni strămutați aici pentru a pune umărul la construcția orașului Constanța, sau lucrau în port.

Printre aceste familii se numărau una de olteni și una de etnie turcă. Prima familie, al cărei cap muncea în ceea ce avea să devină Portul Constanța, avea un băiețel, Ghiță, de aproximativ 12 ani, care avea să se împrietenească cu fiul unei familii de etnie turcă, pe nume Hasan.

Micuțul Hasan, conform unei povești scrise de Petre Covacef, s-ar fi născut cu ceva probleme la unul din picioare, astfel că se deplasa cu o cârje, dar avea abilități excelente când venbea vorba de a înota în Marea Neagră. Concret, povestea scrisă de Petre Covacef apare într-un volum intitulat ”Povestea Farului Genovez”, apărută în anul 2003, la editura Ex Ponto

Ușor, ușor, Hasan avea să-și învețe prietenul, pe Giță, să înoate, iar într-una din zile cei doi au fugit de-acasă și au decis să intre în mare și să înoate, numai că a început o furtună puternică, prinzându-i pe cei doi în larg.

 

Însă, în contextul aceleiași povești, adaptată ulterior de Cristian Cealera, „Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean neobişnuit cu valurile. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul. Au luptat împreună cât au putut, dar Marea cea Neagră era furioasă şi rea în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman, acel sacrificiu de care de mii de ani are nevoie, pentru a putea redeveni apoi liniştită”. Finalul acestei povești reale, este că Marea Neagră i-a înghițit pe amândoi, iar pe plajă cei care aveau să vin aici ar fi găsit doar trei papuci, astfel plaja luând acest nume.

O concluzie a acestei drame, este că marea, indiferent cât de frumoasă ar fi, își cere din când în când sacrificiul uman, iar ceea ce s-a întâmplat cu cei doi micuți, nu este altceva decât un astfel de sacrificiu, de aici și drama de pe plaja ‘Trei Papuci’.

Sursa – playtech.ro