Care sunt amenințările periculoase ale Rusiei către Europa de Est?

De Jurnalul Național Actuale Politică 176 citiri
4 min citire




 

Occidentul este în alertă după declarațiile pe care Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei le-ar fi făcut. Potrivit site-ului independent, The Kyiv Independent, fostul lider al Rusiei a atras atenția cu privire la consecințele pe care Europa de Est le va suporta, dacă Ucraina va ataca vreo centrală nucleară a Rusiei.

România, amenințată indirect cu un atac nuclear de Rusia

Astfel,Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și lider influent al Partidului ”Rusia Unită”, a șocat comunitatea internațională prin declarațiile sale recente, în care a amenințat cu atacarea centralelor din Europa de Est. Declarațiile sale au stârnit îngrijorare și indignare în rândul liderilor politici și analiștilor de securitate din regiune, având în vedere obiectivele anunțate.

Din afirmaţiile fostului președinte al Rusiei, orice atac al Ucrainei cu rachete NATO va crește tensiunile și pericolul pentru Occident, în special pentru Europa de Est, acolo unde sunt vizate central și instilații nucleare.

Concret, „Dacă se confirmă încercarea de a ataca CNE Smolensk (în Desnogorsk, Rusia) cu rachete NATO, ar trebui să luăm în considerare scenariul unui atac rus simultan asupra centralelor nucleare Pivdennoukrainsk, Rivne și Hmelnițki (din Ucraina – n.red.), precum și asupra instalațiilor nucleare din Europa de Est. Nu există niciun motiv să ne reţinem”, a scris Medvedev pe Telegram.

Din ameninţările vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, reiese că au vizat și centralele din Ucraina, iar pentru România, ținta ar fi centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă.

Prietenul lui Vladimir Putin a afirmat că nu va exista nicio reținere cu privire la atacul despre care a avertizat:

„Nu e nimic de care să ne fie ruşine”, a completat Medvedev pentru Mash, un canal rus de propagandă de pe Telegram.

Din datele sursei citate, Ucraina a încercat, în cursul zilei de duminică, să atace centrala nucleară rusă Desnogorsk, din regiunea Smolensk, cu o rachetă Storm Shadow, dar aceasta a fost doborâtă de apărarea aeriană.

Un apropiat de-al Rusiei amenință Europa cu un atac nuclear

Din păcate, amenințările nucleare venite din partea lui Dmitri Medvedev nu sunt singurele, astfel că, Rusia a transmis prin intermediul a diverse surse, mesaje ferme privind atacuri nnucleare asupra Europei, ca și consecință pentru susșinerea Ucrainei de diferite țări europene.

Recent, politologul rus Serghei Karaganov, cunoscut drept un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și al ministrului de externe Serghei Lavrov, a scris un editorial amenințător publicat de RIA Novosti, în care dă asigurări Europei că Rusia va acționa în consecință, dacă va fi nevoie, deși țara sa a incercat să evite aceste acțiuni periculoase.

Aşadar, „Faptul că refuzăm să le folosim în orice situație, cu excepția cazului în care există un pericol mortal pentru statul însuși, mi se pare frivol. Dacă adversarii noștri nu își vor veni în fire, conducerea politico-militară a Rusiei se va confrunta cu o alegere morală teribilă și cu necesitatea de a lua o decizie dificilă. Cred că președintele nostru trebuie să își proiecteze hotărârea de a folosi arme nucleare la un moment dat. Se pune însă întrebarea cine ar putea și ar trebui să fie ținta unui astfel de atac”, scrie acesta, printre alte declarații îngrijorătoare.

Sursa – playtech.ro