Care sunt aspectele importante de care să ții cont când vrei să devii antreprenor

75

Dacă te-ai hotărât să renunți la statutul de angajat pentru a trece la cel de angajator și ai de gând să îți investești economiile într-o afacere, trebuie să ții cont de anumite aspecte foarte importante înainte să îți deschizi businessul. Astfel, te vei asigura că o să începi cu dreptul, iar firma ta nu va avea de suferit din cauza unor decizii eronate. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să te adaptezi la viața de antreprenor. 

Stabilește planul de afaceri

Planul de afaceri este primul lucru la care trebuie să te gândești când vrei să îți deschizi propria afacere. În primul rând, stabilește-ți bugetul, care să cuprindă investiția inițială, dar să includă și cheltuielile, inclusiv pe cele neprevăzute. Apoi, vei avea nevoie de un sediu, de o strategie financiară, dar și una de grafică. În plus, va trebui să te gândești la numărul de angajați de care este nevoie ca să pui firma pe picioare. Probabil o să fii nevoit să apelezi la serviciile unui contabil și ale unui avocat. De asemenea, este indicat să îți studiezi competitorii, deci să faci un studiu de piață, ca să îți dai seama care sunt atuurile și slăbiciunile afacerii tale. 

Taxe, impozite și păstrarea documentelor

Un alt aspect foarte important de care să ții cont este cel legat de legislatură, mai precis, de taxe și impozite. O să fii nevoit să achiți tot felul de taxe și impozite, ca să te asiguri că afacerea ta se află în legalitate și să nu ai parte de penalizări. Drept urmare, odată ce vinzi un produs sau oferi un anumit serviciu, trebuie să oferi un bon fiscal, ca să respecți regulile legate de fiscalitate. În acest caz, va trebui să achiziționezi o casa de marcat conectata la ANAF. Pe de altă parte, este necesar să îți păstrezi actele, documentele și alte bunuri de valoare, precum banii, într-un loc sigur. În consecință, o să îți prindă bine un seif, ca să ai siguranța că nici hoții, nici alte persoane nu vor avea acces la acele bunuri și nici nu le vor sustrage. 

Reducerea costurilor

Ca să nu îți afecteze bugetul, este indicat să găsești cele mai bune soluții pentru a reduce costurile și a tăia din cheltuieli. Drept urmare, poți să externalizezi unele dintre servicii, ca să ai siguranța că proiectele tale vor fi pe mâna unor profesioniști, fără să mai apelezi la procesul de recrutare sau să plătești salarii. În plus, poți să încurajezi munca de acasă, ca să ai parte de facturi cât mai mici la electricitate sau gaze. Pe de altă parte, ai putea să apelezi la automatizarea unor activități, ca să ai parte de o productivitate crescută. 

Beneficii pentru angajați

Ca să atragi angajați competenți și să îi convingi să rămână în compania ta, cu siguranță va trebui să le oferi beneficii pe măsură. Mai precis, să le pui la dispoziție diverse bonusuri de performanță, măriri salariale, vouchere de vacanță, zile în plus de concediu, să le decontezi transportul, abonamente la clinici private sau diverse asigurări. De asemenea, le poți oferi și un program de muncă flexibil. Mai precis, măcar o dată pe săptămână, salariații tăi să își desfășoare activitatea profesională din confortul propriei locuințe, adică într-un mediu familiar și relaxant. Astfel, vei crește productivitatea, iar ambele părți vor câștiga.  

 

Acestea sunt doar câteva dintre detaliile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când îți dorești să îți deschizi o afacere. Ideal ar fi să te informezi înainte despre ce presupune construirea unui business, ca să nu îți pierzi toate economiile. De exemplu, poti să îți cauți parteneri de afaceri sau măcar să le ceri sfaturi, ca să eviți anumite greșeli. 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata