Care sunt cauzele infarctului miocardic?

Infarctul miocardic acut (atacul de cord) survine în momentul în care circulația la nivelul inimii este restricționată. Lipsa de sânge oxigenat de care celulele au nevoie pentru a funcționa duce la moartea acestora. Astfel, o porțiune a inimii își oprește activitatea, ceea ce poate duce la un stop cardiorespirator. De aceea, intervenția medicilor în regim de urgență este absolut necesară pentru a crește șansele pacientului de supraviețuire. Să vedem ce factori favorizează declanșarea atacului de cord!

De ce apare infarctul de miocard?

Infarctul de miocard apare din cauza circulației deficitare la nivelul arterelor coronare responsabile de irigarea inimii. Acest lucru se întâmplă când pe traiectul lor apar blocaje. De cele mai multe ori, blocajele sunt de natură lipidică – depuneri de grăsimi acumulate pe pereții vaselor, cunoscute sub numele de plăci de aterom. Boala se numește cardiopatie ischemică,  boală coronariană sau ateroscleroză coronariană și este de tip progresiv. În timp și în lipsa tratamentului, arterele coronare devin tot mai înguste, deoarece grăsimile se depun constant. Afecțiunea se manifestă prin aritmii, durere la nivelul pieptului în timpul efortului (angină pectorală), dificultăți de respirație și oboseală. Boala coronariană poate fi semnalată de un profil lipidic anormal: nivel ridicat de colesterol rău și trigliceride în sânge (vezi aici ce înseamnă trigliceride mari).

Depunerile de grăsimi apar din cauza unui stil de viață nesănătos: alimentație bogată în grăsimi de origine animală (carne roșie, slănină, unt, ouă, prăjeli, alimente fast-food), sedentarism, fumat, stres excesiv. 

În alte situații, arterele coronare sunt blocate de un cheag de sânge (tromb), apărut din cauza unei circulații sangvine deficitare, aritmiilor, înaintării în vârstă.

Alte cauze ale infarctului de miocard:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Consumul de substanțe interzise
  • Hipertrofia cordului (inimă mărită)
  • Defecte și leziuni cardiace
  • Malformații congenitale cardiace
  • Diabetul zaharat
  • Obezitatea
  • Dislipidemia (nivel ridicat de colesterol în sânge)

Simptomele declanșării unui infarct de miocard

Infarctul miocardic acut se manifestă brusc printr-o durere intensă la nivelul pieptului care se extinde spre brațe, umăr, spate, gât sau bărbie și durează mai mult de 15 minute. Uneori, durerea poate fi localizată în partea inferioară a toracelui și poate fi confundată cu o durere de stomac. 

De asemenea, infarctul poate fi asociat cu transpirații excesive, oboseală bruscă, greață, vărsături, leșin, stări de confuzie și dificultate de respirație.

Unele persoane pot să treacă printr-un infarct fără să prezinte simptome. Altele au o senzație de disconfort la nivel toracic sau leșină brusc.

Mortalitatea prin infarct miocardic acut este estimată la un procent de 30%.

Tratament și prevenție

Persoana care suferă un infarct miocardic are nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Medicul îi va efectua o electrocardiogramă (EKG) sau o coronarografie pentru a confirma diagnosticul de infarct de miocard. 

Electrocardiograma presupune atașarea unor electrozi de pieptul, gleznele și încheieturile pacientului, care captează activitatea electrică a inimii și depistează dacă are loc un atac de cord.

Coronarografia presupune vizualizarea arterelor coronare prin introducerea unor catetere (tuburi subțiri din plastic) în vasele de sânge și a unei substanțe de contrast ce evidențiază blocajele radiologic.

În continuarea coronarografiei se poate efectua și tratamentul: angioplastia cu balon și stent. Acesta presupune lărgirea zonelor îngustate ale arterelor prin dilatarea lor cu un balon sau prin montarea unui dispozitiv cilindric special care rămâne fixat de pereții vasului de sânge.

Tratamentul poate fi medicamentos, pentru a dizolva cheagurile de sânge.

Infarctul poate fi prevenit prin tratarea bolii coronariene sau altor boli care îl pot cauza și prin consult medical regulat.

De asemenea, prevenția atacului de cord implică adoptarea unui stil de viață sănătos: activitate fizică regulată, regim alimentar (reducerea consumului de grăsimi animale și zahăr, creșterea consumului de fructe, legume, pește, uleiuri vegetale), reducerea stresului, renunțarea la fumat, limitarea alcoolului și cafeinei.

Așadar, infarctul miocardic poate fi cauzat de mulți factori, însă poate fi prevenit prin controlul acestora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata