Care sunt cele mai nesigure dispozitive din locuinţe?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină Tech 54 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În aceste vremuri, „Pe măsură ce echipamentele inteligente dispun de funcţionalităţi tot mai sofisticate precum conexiuni la Internet şi capacităţi multimedia, acestea tind să devină tot mai expuse la atacuri cibernetice. Totodată, reglementările de securitate slabe aplicate de furnizori transformă aceste dispozitive într-o ţintă atractivă pentru atacatori”, susţin specialiştii.

Din datele unui comunicat de presă al producătorului de soluţii antivirus, în fiecare locuinţă se regăsesc, în medie, un număr de 21 de dispozitive conectate la Internet, iar în fiecare zi au loc în jur de zece atacuri care vizează reţelele de acasă.

Printre cele mai populare dispozitive dintr-o locuinţă inteligentă se află: televizoarele (27%), telefoanele mobile sau tabletele (28%), calculatoarele sau laptopurile (12%) şi consolele (2%).

Această analiză de specialitate, a scos în evidenţă faptul că, în anul 2023, cele mai multe vulnerabilităţi descoperite au afectat televizoarele smart (34%), prizele inteligente (18%) şi aparatele de înregistrare video DVR (13%).

Astfel, „Majoritatea încercărilor de compromitere depistate în 2023 se bazează pe vulnerabilităţi comune, deja cunoscute, cu un grad de severitate ridicat (10). De altfel, atacatorii evită să folosească vulnerabilităţi cu impact mediu (cu un scor 6 sau mai mic) şi doar o mică fracţie a atacurilor exploatează parolele slabe sau autentificarea nesecurizată. Principalul tip de atac identificat rămâne cel de manipulare a erorilor de cod, overflow, (28%), urmat de Denial of Service, atacuri care întrerup buna funcţionare a dispozitivelor IoT (27%) şi atacurile care vizează execuţia de cod periculos (13%)”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte predicţiile pentru anul 2024, experţii în securitate cibernetică susţin că, în contextul creşterii numărului de dispozitive conectate la internet, vor fi adoptate noi legi sau reglementări la nivel de industrie, precum protocoale de criptare, actualizări periodice de securitate şi mecanisme mai robuste de autentificare, pentru a asigura protecţia şi confidenţialitatea utilizatorilor.

În acelaşi timp, va fi nevoie de o consolidare a securităţii lanţurilor de aprovizionare pentru protejarea dispozitivelor IoT împotriva componentelor contrafăcute şi a altor factori care ar putea afecta funcţionarea acestora.

În acest sens, Bitdefender îndeamnă atât utilizatorii de acasă, cât şi angajaţii să fie conştienţi de dispozitivele inteligente active din reţelele lor şi să le actualizeze constant cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. În cazul în care unele dispozitive sunt depăşite, acestea trebuie înlocuite cu modelele mai noi.

Acest raport se bazează pe date colectate de la 3,8 milioane de case inteligente din întreaga lume, protejate de tehnologia Netgear Armor powered by Bitdefender. Astfel, specialiştii Bitdefender au analizat 50 de milioane de dispozitive IoT care generează 9,1 miliarde de evenimente de securitate pentru a descoperi vulnerabilităţile exploatate, frecvenţa şi tipurile de atac.

Practic, soluţiile Bitdefender pentru dispozitive inteligente blochează în jur de 2,5 milioane de ameninţări pe zi sau 1.736 de ameninţări pe minut.

Sursa – www.economica.net