Care sunt cele mai recente evenimente în Sudan?

De Jurnalul Național Externe Politică 233 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Conflictul din Sudan a continuat pentru a șaptea săptămână continuă, în care luptele au propulsat națiunea într-un război total, de când au izbucnit luptele dintre generalii în duel din armata sudaneză și forțele sale paramilitare de sprijin rapid (RSF) rivale, pe 15 aprilie.

Țara a intrat într-o criză umanitară, cu peste 1.800 de persoane ucise, potrivit Proiectului de date privind locația și evenimentele în conflicte armate, și cel puțin 1,6 milioane strămutate în interiorul țării sau peste granițele sale, a declarat Națiunile Unite, mulți dintre ei au fugit. în Egipt, Ciad și Sudanul de Sud.

Pe teren, mai multe încetări ale focului au fost încălcate de ambele părți, iar negocierile de pace intermediate de Arabia Saudită și Statele Unite au fost acum suspendate.

Iată cele mai recente despre conflict:

SUA impun sancțiuni

Joi, SUA au impus primele sancțiuni legate de conflictul din Sudan, avertizând că îi vor „trage la răspundere” pe toți cei care subminează pacea în țara din nord-estul Africii.

Sancțiunile au vizat firmele asociate cu actorii conflictului, inclusiv pe cele controlate de șeful RSF Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo în Emiratele Arabe Unite și capitala Sudaneză, Khartoum, precum și două firme de apărare legate de Forțele Armate sudaneze, conduse de generalul. Abdel Fattah al-Burhan.

Casa Albă a mai spus că impune restricții privind vizele „împotriva actorilor care perpetuează violența”, dar nu i-a identificat.

Sancțiunile sunt menite să afecteze acele companii într-un mod care să facă părțile în conflict să aibă mai puțină muniție de luptă și să le forțeze să se întoarcă la masa negocierilor, potrivit Hiba Morgan de la Al Jazeera, care raporta din Sudan.

Încetare fragilă a focului și discuții suspendate

SUA și Arabia Saudită au suspendat joi seara discuțiile de încetare a focului din cauza încălcărilor repetate ale încetării focului multiple, au declarat țările într-o declarație comună.

Armata sudaneză a renunțat la discuții cu o zi mai devreme, spunând că RSF nu implementează părți ale unui acord care fusese semnat cu câteva zile înainte.

Administrația Biden a declarat că se coordonează în continuare cu omologul său mediator, Arabia Saudită, precum și cu Uniunea Africană și alți actori din regiune, pentru a îndemna părțile în conflict să pună capăt conflictului.

Luptele continuă

Într-un model care marchează încălcările continue ale încetării focului, locuitorii au spus că s-au auzit focuri grele de artilerie joi în orașele din statul Khartoum, inclusiv în nordul Omdurman și Khartoum Nord.

Tragerea a avut loc în ciuda unei încetări a focului care trebuia să dureze până sâmbătă seara.

„Luptele au (…) crescut sau intensificat de când armata sudaneză și-a suspendat participarea în urmă cu două zile de la discuții”, a spus Morgan de la Al Jazeera.

Mai multe bombardamente de artilerie au avut loc joi în partea de sud a capitalei, Khartoum, a adăugat Morgan, armata sudaneză încercând să preia controlul asupra unei baze militare de acolo care aparține RSF.

În afara Khartoum, regiunea Darfur continuă să fie un focar de violență. Un grup regional pentru drepturile omului a declarat că numai săptămâna trecută cel puțin 50 de persoane au fost ucise în cel mai vestic oraș el-Geneina, care se confruntă cu o întrerupere a comunicațiilor de mai bine de 10 zile.

Situație umanitară

Agenția ONU pentru Refugiați a anunțat joi că peste 100.000 de persoane au fugit de violența din Sudan în Ciadul vecin, numărul s-ar putea dubla în următoarele trei luni.

Ciad, una dintre cele mai sărace țări din lume, găzduia deja aproximativ 600.000 de refugiați înainte de conflict.

În plus, grupurile de ajutor se confruntă cu probleme continue, Programul Alimentar Mondial raportând că aproape 17.000 de tone (15.400 de tone) de ajutor alimentar au fost jefuite de la începutul conflictului.

În plus, săptămâna aceasta a fost impusă un stațion de acces în orașul Port Sudan, un punct cheie de evacuare, care a devenit și o bază pentru ONU, grupuri de ajutor și diplomați.

Locuitorii spun că autobuzele au fost oprite să intre în oraș.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,