Care sunt fenomenele astronomice din 2024?

De Jurnalul Național Actuale Meteo 189 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În 2024 avem o eclipsă parțială de Lună, obișnuiții meteori din august și decembrie, dar și câteva fenomene mai rare, arată astronomul Adrian Şonka, coordonator la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, pe blogul său.

Cel mai spectaculos eveniment este apariția cometei C/2023 A3 de după Soare, în luna octombrie.

În acest an Luna va trece prin stelele din roiul stelar Pleiade și vom putea vedea cum acoperă multe stele. Dacă nu ți se pare mare lucru, află că ultima oară Luna a vizitat Pleiadele în anul 2011, scrie astronomul Adrian Şonka pe blogul său.

22 februarie, înainte de răsăritul Soarelui

Venus se întâlnește cu Marte. Pe 22 februarie +/- o zi Venus va trece pe lângă Marte. Venus este în drumul spre Soare, iar Marte se îndepărtează unghiular de el. Ora la care se văd planetele este 6 dimineața.

10 – 12 aprilie, înainte de răsăritul Soarelui

Marte se întâlnește și cu Saturn, pe la 6 dimineața în jurul datei de 11 aprilie. Cele două planete au străluciri asemănătoare, dar Marte va fi deasupra lui Saturn. De văzut cu ochiul liber înspre răsărit, la răsărit.

1- 14 aprilie, la apusul Soarelui

Cometa 12P, Jupiter și Uranus

În aprilie se întoarce la Soare o cometă care de 71 de ani nu a mai fost pe la noi. Planul arată că se va vedea foarte bine prin binoclu și poate chiar cu ochiul liber.

29 aprilie, înainte de răsăritul Soarelui

Marte se află foarte aproape de Neptun. Va trebui să folosești un binoclu sau un telescop. Va trebui să privești înspre răsărit, pe la ora 5 dimineața.

13 – 16 august, înainte de răsăritul Soarelui

Marte se întâlnește cu Jupiter. Jupiter și cu Marte se întâlnesc la fiecare doi ani, iar 2024 este unul din acei ani.

Planetele se întâlnesc la mijlocul lunii august, perioadă când răsar la ora 1 dimineața. Căutați-le pe la ora 4, când sunt mai sus pe cer, și se vor vedea bine.

21 august – ora 6 dimineața

Saturn dispare în spatele Lunii. Uneori disparițiile sunt foarte interesante.

Trebuie să privești Luna pe la ora 6 dimineața și vei vedea că are o stea strălucitoare lângă ea, adică pe Saturn.

22 august – miezul nopții

Luna îl acoperă pe Neptun. Privește Luna pe 22 august la miezul nopții și nu vei vedea nimic interesant. Uită-te la ea cu un binoclu sau prin telescop și o vei vedea însoțită de o steluță care de fapt este planeta Neptun.

26 august – ora 5

Luna în Pleiade. Lângă Lună vei vedea multe stele, în același loc pe cer, roiul stelar Pleiade (Cloșca cu Pui).

Toată luna septembrie

Saturn se află în cea mai bună perioadă pentru observații. În septembrie se vede toată noaptea, nu foarte sus pe cer, dar mai sus decât anii anteriori.

18 septembrie – Eclipsă parţială de Lună

Eclipsa se vede în noaptea de 17 spre 18 septembrie și are maximul cu două ore înainte să apună Lună. Pentru a o vedea trebuie să ai orizontul de vest liber. Luna nu va intra complet în umbră, deci nu se va înroși prea mult.

12 octombrie, la apusul Soarelui

Cometa Tsuchinshan–ATLAS apare de după Soare. Cometa anului, dacă nu apare alta nouă, este C/2023 A3.

Va fi la cea mai mică depărtare de Soare pe 24 septembrie, dar va atinge strălucirea maximă când va fi lângă Pământ, la începutului lui octombrie.

19 octombrie și 13 decembrie – toată noaptea

Luna în Pleiade. Caută Pleiadele și privește-le în noaptea de 19 spre 20 octombrie. Astrul cel mai strălucitor este Luna.

Sursa – www.antena3.ro