Care sunt noile măsuri de monitorizare și securitate ale spațiului aerian românesc

De Jurnalul Național Actuale Politică 130 citiri
4 min citire
 

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a dezvăluit astăzi rezultatele discuțiilor avute la întâlnirea din București cu generalul-maior Sheryl E. Gordon, șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama.

Principalul subiect pe agendă a fost consolidarea monitorizării și securizării spațiului aerian al României, în contextul recentelor descoperiri de fragmente de dronă pe malul românesc al Dunării, ca urmare a atacurilor Rusiei în războiul din Ucraina.

Ce au discutat oficialii români și cei americani

Concret, Angel Tîlvăr a subliniat că România are în vedere măsuri pentru consolidarea monitorizării și securizării spațiului aerian al țării, precum și a spațiului aerian al NATO, atât la nivel național, cât și prin cooperarea cu aliații săi.

Iar, principala prioritate a acestei inițiative este siguranța cetățenilor, mai ales a comunităților din apropierea porturilor civile ucrainene care au fost ținte ale atacurilor violente ale Federației Ruse.

Astfel, subiectele cheie abordate în discuție a fost întărirea securității la granița cu Ucraina, acolo unde au fost identificate ”fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă”, aceste descoperiri ridicând preocupări serioase cu privire la securitatea zonei de frontieră cu Ucraina.

De asemenea, s-a discutat despre impactul războiului Rusiei asupra securităţii euroatlantice, scoțând la lumină necesitatea cooperării româno-americană în domeniul Apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA şi Programului de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Naţională a Statului Alabama, lansat în urmă cu trei decenii.

În plus, Ministrul Tîlvăr și generalul-maior Sheryl E. Gordon au analizat implicațiile atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare din Ucraina și efectele acestora asupra securității alimentare globale.

Noi soluții împreună, SUA şi România pentru apărarea aeriană

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a evidențiat faptul că România acordă o prioritate deosebită securității naționale și internaționale în fața provocărilor actuale, iar măsurile propuse vor contribui la întărirea capacității de apărare a țării și a NATO în regiune.

Printre subiectele analizate a fost semnificativ abordat în cadrul întâlnirii, acela de întărirea misiunilor de poliție aeriană în România, astfel că, ministrul Tîlvăr și-a exprimat aprecierea pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în acest scop. Aceste eforturi contribuie la consolidarea capacităților de apărare și la creșterea securității aerospațiale în regiune.

De asemenea, a fost subliniat rolul Programului de Parteneriat Statal cu SUA în operaționalizarea Centrului de instruire F-16 din România, ceea ce va spori eficiența și pregătirea forțelor armate române în utilizarea acestor aeronave avansate.

În acest sens, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a evidențiat importanța programului de activități comune pentru dezvoltarea capabilităților Armatei României și a salutat eforturile generalului-maior Gordon în întărirea relațiilor de cooperare militară.

În contextul discuțiilor de colaborare, s-au identificat noi modalități de colaborare în cadrul programului Mil-to-Mil, care implică specializarea și perfecționarea militarilor români în centrele de instruire ale Gărzii Naționale a statului Alabama și ale Armatei SUA.

Aşadar, „Am transmis mulţumiri generalului-maior Gordon pentru demersurile sale susţinute de întărire a relaţiilor de cooperare militară. Am identificat noi activităţi de colaborare în domeniul Mil-to-Mil, prin specializarea şi perfecţionarea militarilor în centrele de instruire ale Gărzii Naţionale a statului Alabama şi ale Armatei SUA”, a declarat generalul Daniel Petrescu, potrivit comunicatului MApN.

Sursa – playtech.ro