Care sunt numele româneşti pe care părinţii nu le mai vor pentru copiii lor?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 189 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
După cum ne arată cercetările, primele nume cunoscute datează din jurul anului 3200 î.Hr., din Sumeria și Egipt. De atunci și până astăzi, peste tot în lume, fiecărui om i se adă un nume la naștere, o identitate, la fel se întâmplă și în România, numai că unele nu prea mai sunt la mare căutare. Așadar, citește mai departe și află care sunt acele nume româneşti uitate de părinţi.

Care a fost primul nume și cum a apărut?

Nu este surprinzător faptul că primele date despre primii oameni identificați cu un nume personal datează dinainte de începutul istoriei. Cercetătorii mai precziează că există un posibil indiciu despre cum erau probabil redate numele înainte de scriere.

 

În acest sens, cercetătorii spun că în Imperiul Sumerian și în Egipt ar fi apărut primul nume atribuit unui individ, undeva în jurul anului 3200 î.Hr., dar, cioburile de ceramică și alte artefacte descoperite în China prezintă adesea simboluri curioase care datează de la începuturile scrierii chinezești, între 6600 și 6200 î.Hr.

Simboluri Jiahu

Numite simboluri Jiahu, acestea nu fac parte dintr-o limbă scrisă, ci sunt doar simboluri inventate personal și zgâriate pe ceramică pentru a marca proprietatea unui anumit individ. Cu alte cuvinte, am putea vorbi de un prim nume.

Care sunt acele nume româneşti uitate de părinţi

Dacă ar fi să ne luăm după aceste date, scrierile sumeriene nu sunt cele mai vechi surse de atestare a primului nume, asta însemnând că numele este mult mai vechi. Revenind în zilele noastre, știm că de-a lungul timpului fiecre regiune, trib, țară, civilizație sau națiune și-a dezvoltat propriul set de prenume, dar și nume de familie, majoritatea derivate din meseriile pe care le aveau.

Numele a ajuns să fie și un element identitar al unei țări, precum este Vasile, Ion, Gheorghe, la noi, sau John, Kevin, Mike în Anglia sau SUA. Dar, deși cele mai populare nume românești le știm care sunt, paradoxal am ajuns să vorbim de multe dintre ele ca drespre nume româneşti uitate de părinţi, și culmea este că sunt exact acele nume identitare, precum Costel Niculae, Dumitru, Gheorghe sau Vasile, pentru băieți, și nume precum Vasilica, Rodica, Elena sau Georgeta pentru fete.

De ce românii nu le mai vor pentru copiii lor?

Deși poate părea ciudat să vorbim de modă când ne referim la nume, mai exact la prenume, nu este exclusă ideea.

 

Odată cu timpul, dar și cu apariția tentațiilor, mulți români au decis să iasă din zona tradiționalului, chiar și când vine vorba de cum să-și boteze copii.

Nume româneşti uitate de părinţi. Românii nu le mai vor pentru copiii lor

Așa că, în loc de nume ca Vasile, vom auzi de nume precum Arya, la fete, sau nume din mitologia veche, precum Orion. În cazul acestui tip de nume vorbim de neconvențional, adică ieșirea din canoanele deja binecunoscute și perpetuate de generații, iar lista cu astfel de nume una lungă.

Sursa – playtech.ro