Care sunt orele în cate funcționează cel mai bine și care sunt organele?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 176 citiri
7 min citire
 

Se ştie bine că medicina tradițională chineza acordă o mare importanță ceasului energetic al organismului, adică orarul de funcționare al organelor. Pentru că fiecare organ are o activitate maxima de funcționare de aproximativ 2 ore și ore de repaus. Dacă unele organe nu funcționează optim, apar diferite simptome in anumite momente ale zilei, care trebuie interpretate și rezolvate de către un medic.

În acest sens, medicul Ruxandra Constantina ne explică.

”Dimineața, între 3:00 și 5:00, activitate maximă pentru plămâni. Atunci, cei care fumează, astmaticii, cei cu probleme de respirație prin insuficiență cardiacă, în acest interval ei se pot trezi și au senzație de lipsă de aer. Este bine în această perioadă să deschidem larg fereastra și să facem câteva exerciții de respirație profundă.

Perioada funcționării maxime a organelor

23:00-1:00 vezica biliară
1:00-3:00 ficatul
3:00-5:00 plămânii
5:00-7:00 intestinul gros
7:00-9:00 stomacul
9:00-11:00 splina și pancreasul

De la ora 5:00 la ora 7:00, intensitate maximă pe intestinul gros. Este bine ca în această perioadă să nu mâncăm, ci să bem apa cu lămâie, eventual și cu ghimbir ras. Putem bea un ceai ușor de detoxifiant de soc, ca să ușurăm digestia și să ușurăm tranzitul intestinal.

Orele 07:00 – 09:00

Activitatea maximă a stomacului. Se poate lua micul dejun.
Ora ideală pentru a efectua analizele de sânge, toleranța la durere este mult îmbunătățită
Se fac tratamentele perfuzabile

Între orele 7:00 și 9:00, stomacul este în activitate maximă, deci începe procesul de digestie și este bine să mâncăm, pentru că vom avea nevoie de energie de-a lungul întregii zile și pentru că mâncând de dimineață și metabolismul este activat. Bineînțeles, luăm un mic dejun sănătos. Nu trebuie mâncat prea mult, nu la prima oră, nu cafea, deci cafeaua și fumatul, dacă avem aceste vicii, trebuie totdeauna după micul dejun. Este foarte important. La această oră, organismul, dacă am dormit cum trebuie, nu este stresat și atunci este ora optimă pentru a ne face analizele și pentru a efectua și diferite tratamente injectabile.

Perioada funcționării maxime

11:00-13:00 inima
13:00-15:00 intestinul subțire
15:00-17:00 vezica urinară
17:00-19:00 rinichii
19:00-21:00 circulația sangvină
21:00- 23:00 acumulare generală de energie

Vezica urinară și rinichii încep să funcționeze cel mai bine între orele 15:00-17:00, până la ora 19:00. În această perioadă este bine să ajutăm activitatea sistemului urinar bând ceaiuri diuretice, limonade, efectuând diferite ședințe de reflexoterapie, de masaj care ajută la eliminarea toxinelor și a surplusului de apă. Fiind vară însă, este bine să bem constant de-a lungul zilei apă. Dacă ne facem fresh-uri, diluați-le cu apă, că sunt calorice. Supe, ciorbe de legume sunt foarte bune. Lactatele hidratează și ele foarte bine.

Orele 11:00 – 13:00

Perioada de activitate maxima a inimii. TREBUIE PROTEJATĂ
NU consumați alimente grele, grase
NU faceti eforturi fizice mari
Stomacul se pregătește pentru a produce sucul gastric și a primi mâncarea
Scade atenția, totul este programat pentru digestie. Ora mesei de prânz urmată de o mică relaxare

Inima funcționează cel mai bine în perioada 11:00-13:00. Inima funcționează 24 din 24 ca să putem trăi, dar în această perioadă este activitate maximă și inima are nevoie de energie. De aceea, în această perioadă 11:00-13:00 v-aș recomanda să nu încercați să faceți exerciții fizice intense, să nu mâncăm gras. Putem să-i dăm în această perioadă inimii ce are nevoie, omega 3, 6, 9, deci suplimentele cu ulei de pește sau nuci, caju, migdale. Activitatea fizică intensă poate fi desfășurată foarte bine între orele 9:00 și 11:00. Atenție, statusul energetic atunci este maxim memoria, concentrarea, deci dacă avem de rezolvat probleme, examene este perfect. Dacă trebuie să plecăm la drum, este momentul optim pentru că atenția și reflexele sunt la cote maxime.

De creier ar trebui să avem grijă tot timpul și în special începând cu ora 19:00 este bine să renunțăm la activitatea intensă și să mergem pe activități de recreere, de relaxare. Putem merge la teatru, la expoziții, la filme, la concerte. Merge în această perioadă și efectuarea unor tratamente corporale, faciale, pentru că pielea absoarbe foarte bine toate ingredientele pe care le punem.

Orele 09:00 – 11:00

Splina și pancreasul sunt la activitate maximă. Organismul metabolizează mai bine carbohidrații
Se va evita efortul fizic. NU alcool, tutun, cafea
Disponibilitatea la efort psihic și intelectual este la maxim, puterea de memorare și concentrare este maximă
Reflexele sunt la cote maxime, putem pleca la drum

Începând cu ora 22:00 este bine să ne pregătim de somn. Știu, sună greu de acceptat. Între ora 22:00 și 2:00, secreția de melatonină, hormonul care induce somnul, este maximă. În schimb, secreția de cortizol, hormonul stresului scade. Inima își scade activitatea, scade pulsul, scade tensiunea, scade temperatura și organismul se pregătește să se odihnească. Creierul are nevoie să doarmă, să se odihnească, pentru că somnul este vindecător și regenerator.

În general, pentru cei care suferă de ficat, trezirea este între orele 1:00 și 3:00 sau mai devreme. Un ficat obosit, agresat, reacționează și sunt foarte multe persoane care se trezesc și nu mai pot dormi în această perioadă și de multe ori se duc și mănâncă ceva sau beau puțin alcool sau fumează o țigară, care este total contraindicat.

Prevenția este cel mai bun medicament. Dacă noi vedem că avem niște probleme la anumite ore ale zilei sau ale nopții, este foarte important să studiem, să mergem la un medic și să le acordăm importanță, pentru că în faza de simptom, totul poate fi tratat și organismul poate fi echilibrat”, a explicat medicul Ruxandra Constantina la Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro