Care sunt primele detalii ale legii securității naționale adoptate de către China

25

Congresul Național al Poporului Chinez a dat în urmă cu câteva zile primele dezvăluiri despre legea securității pentru Hong Kong, potrivit CnnNews.com

După chestiunile discutate, criticii susțin că aveau dreptate să fie îngrijorați, deoarece aceasta facilitează sistemul juridic independent al orașului și capacitatea de reprimare a opoziției politice.

Cel mai dificil detaliu al noii legi este reprezentat de puterea Beijingului de exercitare a jurisdicției în privința anumitor cazuri penale. În aces caz, suspecții ar putea fi extrădați peste granițe pentru procesși ar putea face închisoare pe continent.

Teama față de clauza sugerată anterior a determinat toate protestele de anul trecut în Hong Kong, care au făcut guvernul să renunțe la impunerea acestei legi la acel moment, însă a dus mai târziu la realizarea unei noi legi de securitate.

În momentul în care Hong Kong a trecut de la legile britanice la cele chineze în anul 1997, sistemul de legi comunitare a rămas aproape neatins, potrivit sursei.

De această dată, NPC reinterpretează legea comunitară, rescriind-o doar în anumite cazuri.

Cu toate că proiectul de lege făcea referire la păstrarea „statului de drept” și a anumitor libertăți civile, el face referire și la faptul că acolo unde există un conflict, legea de securitate națională predomină legislația aflată în vigoare. Acest lucru înseamnă că drepturile omului protejate de către lege ar putea fi suspendate în unele cazuri de urmărire penală.

Extinderea puterii serviciilor de securitate din Hong Kong aduce și alte preocupări, de asemenea. Activiștii din China sunt frecvent dispersați de către forțele de ordine. În plus, jurnaliștii și avocați sunt chemați la discuții în jurul unor subiecte delicate pe care le publică, în timpul cărora sunt amenințați cu privire la rezultatul muncii acestora.

Acordarea jurisdicției instanțelor chineze în unele circumstanțe, între timp, va duce cel mai probabil la garantarea condamnării acestor cazuri.

Sistemul juridic al Chinei a fost criticat pe larg pentru lipsa sa de protecție a drepturilor omului și de o rată de condamnare aproape universală. Legea în ceea ce privește securitatea națională a țării a fost interpretată pe larg.

Sistemul juridic al Chinei a fost criticat pe larg pentru lipsa sa de protecţie a drepturilor omului şi de o rată de condamnare aproape universală. Legea privind securitatea naţională a ţării a fost interpretată pe larg în trecut pentru a întemniţa activişti, intelectuali şi jurnalişti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner