Care sunt zonele afectate puternic de ninsori și temperaturi de până la -20 de grade, în România?

De Jurnalul Național Actuale Meteo 224 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Iarna își face simțită prezența în România începând de astăzi.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN cum va fi afectată România de valul de aer polar care a pătruns deja pe teritoriul țării noastre.

în prognoza sa, ”Este primul episod specific sezonului în care ne aflăm, atât datorită regimului termic dar și a precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare. Deja în Moldova a nins, mai ales în jumătatea nordică, acolo unde stratul de zăpadă variază de la 10 până la 20 de cm în zona de munte.

La această oră cele mai coborâte valori de temperaturi se consemnează în nordul Moldovei, -9 grade, la Darabani, Rădăuți, Suceava, Cotnari. De altfel, în jumătatea nordică a acestei regiuni, temperaturile sunt sub -9…-8 grade, doar 1 grad în Capitală, în timp ce pe litoral avem 2…3 grade”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

În plus, ”Astăzi va fi o vreme închisă, vorbim de posibilitatea să consemnăm, în continuare, precipitații predominant sub formă de ninsoare în zona Moldovei și, la munte, dar și în partea de vest, centru, nord a țării, în timp ce în sud vorbim de precipitații mixte, lapoviță și ninsori.

Din punct de vedere termic răcirea va fi una accentuată începând de astăzi în toată țara, pentru că maximele vor fi cel mult între -7…-6 grade în nordul extrem și 5…6 grade în partea de sud est a țării.

Mâine dimineață și miercuri dimineață vom vorbi despre cele mai coborâte temperaturi din acest episod, fiind vârful acestui episod, -18…-15 grade în depresiuni, până la -6 grade în restul teritoriului”, a mai explicat directorul ANM.

 

Cod galben de ninsori și viscol

Între timp, meteorologii au emis și o informare meteorologică, valabilă până mâine, 9 ianuarie, ora 10.

În intervalul menționat, aria precipitațiilor va fi în extindere în toate regiunile. Duminică vor fi mai ales ploi, apoi treptat vor predomina ninsorile, iar în Oltenia și Muntenia local se vor acumula 15…30 l/mp. Pe alocuri se va depune polei. Vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 45…50 km/h.

De asemenea, tot până mâine, la ora 10, este cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol în Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei.

În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași va ninge moderat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, local de peste 10…15 cm.

În cursul nopții de duminică spre luni (7/8 ianuarie) și în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei și în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile.

Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.

La începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marți vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20…-18 grade.

Sursa – www.antena3.ro