Cât te costă să îți construiești o casă

0 67

În funcție de dorințele dar și nevoile pe care familia ta le are, casa ta va fi mai mică sau mai mare. Mărimea casei va influența așadar toate cheltuielile: cu cât vei construi o clădire mai mare sau mai amplă, cu atât te va costa mai mult.

Vorbește cu proiectantul tău referitor la toate detaliile și nu opta pentru cea mai ieftină variantă de pe piață. Prețul mediu pentru servicii de proiectare este între 12-20 de euro/ mp construit. De exemplu, prețul pentru un proiect de casă cu 3 dormitoare și 2 băi (aprox. 120 de metri pătrați construiți) începe de la 1.500 de euro.

Cât de mult te pot costa avizele și autorizația de construcție

Autorizațiile nu sunt foarte scumpe, doar că vei avea nevoie de timp pentru a face rost de ele. Pregătește-te să fii răbdător, deoarece va fi nevoie să stai la nenumărate cozi și vei pierde mult timp, având în vedere că ai nevoie de mai multe avize și autorizații. Poate dura și 3-4 luni până ce le vei strânge pe toate.

Pentru a face rost de autorizația de construcție, mai întâi vei avea nevoie de: avize de electricitate, gaze, sanitar și de mediu. Prețul lor este situat în jurul a 1.500 de euro.

Pentru autorizație, autoritățile se gândesc și la un procent din valoarea construcției, potrivit proiectului. Această sumă va fi plătită în două părți: 0,1% și 0,8%.

Cât de costă construcția efectivă a casei

Experții indică să îți clădești casa alături de o firmă specializată de construcții, care să îți poată oferi și un certificat de garanție, potrivit legislației în vigoare.

Construirea unei case are nevoie de timp și de obicei implică 3 faze:

 1. Prima fază este cea în care se pune la punct șantierul, echipa toarnă fundația și structura casei.
 2. Cea de-a doua fază este cea în care casa este adusă la gri: adică are pereți, geamuri, tâmplărie, acoperiș, dar și traseele electrice, sanitare și termice.
 3. Faza trei și ultima fază a construcției este momentul în care aceasta este adusă la alb, adică are toate finisajele (pereți, parchet, prize, calorifere).

Ultimul preț al serviciilor de construcție (manoperă dar și materiale) vor ajunge la circa 500-700 de euro/ mpc pentru o casă la cheie, respectiv 250-350 de euro/mpc pentru o casă la roșu, fără TVA (pentru casele individuale). Așadar, luând drept exemplu o casă de 120 mpc, prețul de pornire pentru construcția gata realizată va fi de 60.000 de euro, respectiv 30.000 de euro pentru construcția semi-finalizată.

Pentru a te putea branșa, va trebui să plătești aprobările de la autorități, mânca de lucru, însă și câteva materiale (stâlpi, țevi, cabluri, etc):

 • Pentru electricitate: aproximativ 1.000de euro (fără TVA)
 • Pentru apă și canalizare: aproximativ 2.500-3.000 de euro, această sumă ținând cont de distanța până la rețeaua de canalizare.
 • Pentru gaze: 1.000-1.500 de euro.

Costuri suplimentare

Acestea sunt cerințele de bază ale unei case. Dacă îți dorești și alte facilități, va trebui să mai plătești în felul următor:

 • Pentru un beci mic tip cămară: 6.000 de euro;
 • Pentru un garaj anexat, potrivit pentru o mașină și puțin spațiu de depozitare construit: 5.000 de euro
 • Pentru o terasă cu suprafață medie: 2.500 de euro.

Așadar, când calculăm totalul, fără să punem la socoteală terenul, pentru o casă din cărămidă fără adăugările menționate mai sus, prețurile sunt următoarele:

 • Prețul de construcție al unei case la roșu (manoperă + materiale): pleacă de la 33.000 de euro.
 • Prețul de construcție al unei case la cheie (manoperă + materiale): pornește de la 67.500 de euro.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x