Cât timp este bun laptele păstrat la congelator?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 192 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Noile studii aduc o altă lumină asupra modului în care păstrarea laptelui în congelator poate menține integritatea nutrienților și oferă beneficii semnificative pentru sănătate. O cercetare recentă a arătat că, prin congelarea laptelui nu numai că se prelungește viața acestuia, dar, surprinzător, poate conserva majoritatea valorilor nutriționale. Astfel, cât timp putem păstra laptele la congelator, fără a pierde din nutrienți?

Cât timp își păstrează laptele congelat proprietățile?

Multe persoane se întreabă dacă, odată congelat, laptele își mai menține toți nutrienții de care beneficiază. Dacă până acum, răspunsul era incert, în ultima vreme, acest lucru s-a studiat și analizat, ajungându-se la o concluzie fericită.

Astfel, dacă respecți un anumit termen de păstare, după decongelarea laptelui, te poți bucura de aceleași proprietăți benefice pentru organism.
În precizările specialiștilor, laptele își va menține calitatea dacă este congelat timp de până la 3 luni. De asemenea, oamenii pot îngheța laptele de soia și alte alternative lactate, precum laptele matern.

Motivele pentru care este bine să congelezi laptele

Înghețarea laptelui este un avantaj de a avea o rezervă din acest aliment, chiar și atunci când ai realizat că ți s-a terminat cel proaspăt.

În plus, există posibilitatea să cumperi mai mult decât ai nevoie, iar păstrându-l la congelator, vei avea ocazia să-l folosești la nevoie, în termen de 3 luni, de preferat, decât să îl arunci. În acest fel poți economisi bani și reduce risipa.

În prezent, oamenii pot îngheța majoritatea laptelui, inclusiv laptele matern. Laptele congelat își păstrează profilul nutrițional atunci când este dezghețat, iar cu cât cineva îl îngheață mai repede, cu atât calitatea laptelui este mai bună după decongelare. Enzimele și vitaminele solubile în grăsimi pe care le conține pot scădea foarte ușor, dar rămân în mare parte aceleași.

De asemenea, alături de lapte mai pot fi congelate și alte produse lactate precum iaurtul și smântâna, însă acestea nu-și vor păstra toți nutrienții.

Ce tipuri de lapte poți îngheța?

Există o mare varietate de alternative la laptele de animal, toate acestea fiind potrivite pentru congelare. Ce trebuie să știți este faptul că, această congelare a laptelui, care nu este de origine animală, este similară cu cea a laptelui de vacă.

Astfel, el se poate separa ușor, aroma și mirosul se pot schimba, iar textura poate fi mai granuloasă. Laptele dezghețat este potrivit pentru gătit, pentru adăugare în ceai și cafea sau pentru a fi folosit într-un smoothie. Iar tipurile de lapte pe care le poți congela și cum reacționează după decongelare, sunt:

Lapte de soia: oamenii pot îngheța laptele de soia într-un mod similar cu laptele de vacă. Odată ce se dezgheță, se poate separa, dar scuturarea acestuia va reveni la aspectul inițial.

Lapte de cocos: Din cauza conținutului ridicat de grăsimi, laptele de cocos nu este foarte potrivit pentru congelare. Oamenii îl pot îngheța, dar numai pentru perioade scurte, iar textura se poate modifica odată ce se dezgheță.

Lapte de ovăz: laptele de ovăz se poate separa după dezghețare, așa că trebuie agitat sau amestecat pentru a combina solidele și lichidul.

Lapte de migdale: laptele de migdale se separă și după decongelare și poate rămâne separat chiar și după amestecare. Din acest motiv, poate fi mai potrivit pentru smoothie-uri și alte băuturi decât pentru băut.

Diferențele apar și în cazul laptelui de origine animală, astfel că, oamenii pot îngheța laptele de oaie, dar acesta poate pierde o parte din dulceață după dezghețare. Aroma sa poate fi, de asemenea, mai înțepătoare. Cu privire la cel de capră, acesta este congelabil, dar poate exista o scădere a grăsimilor, proteinelor și lactozei atunci când se decongelează.

În ceea ce privește laptele matern, congelat mai mult de 2 săptămâni, acesta va conține mai puține proteine ​​și energie decât laptele refrigerat până la 72 de ore. În lipsa accesului la banca de lapte, in setarile obisnuite unui frigider casnic, refrigerarea pe termen scurt este de preferat în detrimentul congelării pe termen lung, potrivit National Library of Medicine.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,