Cât timp poți supraviețui fără să dormi?

S-au împlinit de curând 10 ani de la moartea controversată a lui Michael Jackson, superstarul care la 29 august ar fi împlinit 61 de ani. În timpul procesului care a urmat după decesul său neașteptat, un doctor declara în fața tribunalului din Los Angeles că în ultimele 60 de zile ale vieții, Michael Jackson nu mai avusese parte de un somn „adevărat”. Acea mărturie a stârnit atunci o serie de discuții și întrebări: cât poate să supraviețuiască un om fără să închidă ochii și dacă este important ce fel de somn are o persoană când doarme.

Michael Jackson a făcut timp de două luni perfuzii cu propofol, un anestezic chirurgical, pentru a-și trata insomnia, în condițiile în care se pregătea pentru o serie de spectacole care să marcheze revenirea sa în viața artistică. Chiar dacă medicamentul îl făcea pe Michael să se simtă odihnit, de fapt îi oferea un somn superficial, a susținut dr. Charles Czeisler, specialist în somnologie de la Harvard. Propofolul suprimă somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor), fază a somnului în care se produc cele mai numeroase și cele mai intense vise. În timpul acestei faze a somnului, ochii se mișcă repede și activitatea neuronilor creierului este asemănătoare cu cea a stării de veghe, motiv pentru care se mai numește și somn paradoxal.

Dacă Michael Jackson n-ar fi murit din cauza supradozei de propofol, la 25 iunie 2009, lipsa somnului REM l-ar fi ucis oricum în cele din urmă, a susținut dr. Czeisler. „E ca și cum ai mânca niște pelete de celuloză. Stomacul ar fi plin, nu ți-ar mai fi foame, dar ar însemna zero calorii și nu ar rezolva niciuna dintre nevoile nutriționale ale organismului”, a explicat doctorul.

Trebuie spus însă că părerile oamenilor de știință sunt împărțite în privința importanței somnului REM și există diverse teorii legate de nevoia și de folosul acestei faze a somnului.

Cât poate sta treaz un om?
În orice caz, la întrebarea cât poate rezista un om fără să doarmă, răspunsul e în Cartea Recordurilor: Randy Gardner este persoana care a rezistat, voluntar, cel mai mult fără să doarmă: 264 de ore (aproape 11 zile). Se întâmpla în 1964, când avea 17 ani și a făcut-o pentru un proiect științific școlar.

Nu se cunoaște până acum vreun caz de persoană care să fi murit exclusiv din cauza lipsei de somn. Interesant este că există, în schimb, expresia „mor de somn”.

În urmă cu câțiva ani, presa relata că un chinez de 26 de ani care a încercat să se uite la toate meciurile de la Campionatul European de fotbal a murit după ce a stat treaz timp de 11 zile. Numai că el consumase în timpul acesta alcool și fumase, deci nu se poate da vina exclusiv pe lipsa de somn.

Trebuie să spunem însă că experimentele privării de somn trebuie făcute numai în laborator, sub supraveghere. În anii 80, Universitatea Chicago a făcut experimente pe șoareci. Animalele erau trezite imediat ce ațipeau. Au murit în două săptămâni, dar unii cercetători au fost de părere că mai degrabă cauza a fost stresul și creșterea tensiunii – în momentul în care erau treziți – decât privarea propriu-zisă de somn.

Ce se întâmplă cu organismul, în absența somnului?
Deși nu este clar cât poate supraviețui un om fără să doarmă, efectele lipsei somnului nu vor întârzia să se arate.

După numai trei sau patru nopți fără somn, pot apărea halucinațiile. Lipsa prelungită a somnului poate duce la:

– tulburări cognitive
– iritabilitate
– halucinații
– paranoia
– psihoză

Ce se întâmplă după 24 de ore de nesomn
Se întâmplă frecvent ca oamenii să stea 24 de ore fără să doarmă. Chiar dacă poate fi neplăcut, nu are un impact semnificativ asupra sănătății. Totuși, nopțile pierdute în șir pot avea unele efecte. Există studii care spun că ele se compară cu situația de a avea în sânge o concentrație de alcool de 0,1 la sută.

Posibile efecte: somnolență, iritabilitate, dificultate de a lua decizii, dificultăți de raționare, percepții schimbate, deficit de memorie, dificultăți de auz, coordonare defectuoasă mână-ochi, tensiune musculară, tremor, risc de accidente.

De obicei, aceste efecte ale unei stări de veghe de 24 de ore dispar după mai multe ore de somn.

Ce se întâmplă după 36 de ore de nesomn
Deja în acest caz efectele asupra corpului sunt mult mai intense.

Ciclul somn-veghe ajută organismul să secrete anumiți hormoni, între care cortizol, insulină și hormonul de creștere. Prin urmare, o perioadă prelungită de privare de somn poate afecta anumite funcții ale organismului.

Impactul va fi asupra: apetitului, metabolismului, temperaturii, dispoziției, nivelului de stres.

Posibile efecte: oboseală extremă, dezechilibru hormonal, motivare scăzută, decizii riscante, judecată neflexibilă, atenție diminuată, tulburări de vorbire (alegerea proastă a cuvintelor, intonație neadecvată).

Ce se întâmplă după 48 de ore de nesomn
După două zile fără somn, majoritatea oamenilor au dificultăți în a mai sta treji. Pot să aibă perioade de somn ușor (ațipeală) care poate dura până la 30 de secunde. În timpul acestor ațipeli, creierul este în starea pe care ar avea-o în timpul somnului. „Picotelile” se petrec involuntar, iar în momentul în care te trezești, te poți simți confuz sau dezorientat.

Pe de altă parte, a sta treaz 48 de ore dezechilibrează sistemul imunitar. Activitatea celulelor imunitare scade.

sursa digi24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata