Cât timp trebuie să lași carnea la marinat în frigider?

De Jurnalul Național 633 citiri
4 min citire

 

Pentru o friptură perfectă, mulți aleg să marineze carnea. O carne ținută la macerat va fi mult mai fragedă, mai gustoasă, cu o aromă specială și o textură fragedă. Foarte important este să știm cât timp ținem carnea la marinat, ca să ne asigurăm că preia cum trebuie toate ingredientele.

De ce marinăm carnea?

Unul dintre motivele principale pentru care marinăm carnea este pentru a îmbogăți aroma. Marinarea, care poate conține ingrediente precum uleiuri, ierburi, mirodenii, arome, condimente și chiar vin sau sucuri de citrice, adaugă un complex de arome care transformă carnea într-un preparat delicios și parfumat.

Un alt motiv important pentru marinarea cărnii este înmuierea texturii acesteia. De exemplu, atunci când marinăm carne de vită într-o marinadă cu acid, cum ar fi vinul roșu sau oțetul balsamic, carnea devine mai moale și mai delicată, ceea ce îmbunătățește experiența culinară.

Pe lângă adăugarea de arome și înmuierea texturii, marinarea poate intensifica gustul cărnii. Acest fenomen se datorează faptului că aromele din marinadă pătrund adânc în carne pe măsură ce aceasta stă în contact cu marinada.

Cât se lasă carnea la marinat?

Dacă marinăm carne slabă, cum ar fi piept de pui sau pește, o perioadă de 30 de minute până la 2 ore este de obicei suficientă. Carnea slabă poate absorbi marinada destul de rapid, iar prea mult timp în marinadă poate să o înmoaie excesiv sau să îi schimbe textura.

Iar carnea cu un conținut mai mare de grăsime, cum ar fi costița de porc sau anumite tipuri de carne de vită, poate fi lăsată la marinat între 2 și 12 ore. Grăsimea ajută la protecția cărnii împotriva efectelor prelungite ale acizilor din marinadă.

În schimb, carnea tare, cum ar fi cea pentru friptură, poate fi marinată timp de câteva ore până la câteva zile. Aceasta poate ajuta la înmuierea cărnii și la dezvoltarea unei arome profunde.

Dacă utilizați marinadă cu acid (cum ar fi oțetul sau lămâia), folosiți-o cu moderație și nu lăsați carnea să stea în această marinadă prea mult timp.

Cum se marinează corect carnea

Dacă lăsați carnea la marinat prea mult timp, ea poate deveni prea moale și se poate sfârșii prin a avea o textură neplăcută. Prin urmare, verificați textura cărnii înainte de a o găti.

Când marinăm carne, folosiți un recipient de sticlă, ceramică sau plastic. Evitați recipientele de aluminiu sau de cupru, deoarece acizii din marinadă pot reacționa cu aceste metale.

Iar, pentru a vă asigura că marinada pătrunde uniform în carne, întoarceți carnea de câteva ori în timpul procesului de marinare.

De obicei, este recomandat să marinăm carne în frigider pentru a preveni creșterea bacteriilor și menținerea temperaturii la nivele sigure.

Mai mult, după ce ați scos carnea din marinadă, nu o reutilizați pentru gătire, deoarece poate conține bacterii daunatoare din carne crudă.

Sursa – playtech.ro




Ora de vară 2025. Când se schimbă ora în România

Trecerea la ora de vară este programată pentru noaptea dintre 29 și 30 martie, de sâmbătă spre duminică. Schimbarea afectează [...]

Cum se vor calcula pensiile în 2025! Ce se schimbă

Cum se vor calcula pensiile în 2025! Ce se schimbă? Începând cu 1 septembrie 2024, sistemul public de pensii din România [...]

Românii, loviți în plin de inflație. Pe ce vom ajunge să plătim mai mult

Românii, loviți în plin de inflație. Pe ce vom ajunge să plătim mai mult. Situația economică a României se înrăutățește, [...]

Schimbări MAJORE la pensii! Guvernul anunță noi impozite

Schimbări MAJORE la pensii! Guvernul anunță noi impozite. Autoritățile intenționează să elimine impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Un proiect de [...]