Ce au găsit comisarii ANPC într-o covrigărie și un magazin din Mehedinți?

De Jurnalul Național Actuale Companii 139 citiri
4 min citire
 

Un caz grav de nerespectare a normelor de igienă și siguranță alimentară a fost descoperit de comisarii de la Protecția Consumatorului în orașul Strehaia, județul Mehedinți. La o covrigărie și la un magazin alimentar local, autoritățile au găsit condiții insalubre și nereguli grave care au dus la întreruperea temporară a activității acestor operatori economici.

Sănătatea românilor, pusă în pericol la orice pas

Un control al comisarilor de la Protecția Consumatorilor la o covrigărie și un magazine alimentar a dezvăluit condiții de igienă greu de imaginat. Din păcate, în ultima vreme, controalele mai riguroase au indicat multe probleme în zona HoReCa, astfel că singurele victime sigure ale acestor nereguli grave sunt cetățenii. În plus, pentru achiziționarea acestor produse preparate în condiții anevoioase, oamenii scot deseori mulți bani din buzunar.

Concret, în urma controalelor din Mehedințim la covrigărie, s-a descoperit că produsele alimentare erau pregătite în medii extrem de insalubre, cu gândaci care mișunau pe alimente, inclusiv în materia primă folosită pentru covrigi.

Mai mult decât atât, uleiul folosit pentru prăjirea produselor de patiserie era vechi și era refolosit zile la rând, reprezentând un potențial pericol pentru sănătatea consumatorilor. Produsele de patiserie erau depozitate în cuptoare vechi, ruginite, și pe tăvi murdare, ceea ce contravine regulilor stricte de igienă.

Ce nerguli au fost găsite la magazinul alimentar din Mehedinți

La magazinul alimentar, inspectorii ANPC au descoperit că produsele erau comercializate fără a se respecta regulile de depozitare sau comercializare. Acest lucru putea pune în pericol siguranța și sănătatea clienților care achiziționau alimente din acel magazin.

Ca măsură imediată, activitatea acestor operatori economici a fost întreruptă până la remedierea problemelor și aducerea lor în conformitate cu normele de igienă și siguranță alimentară.

În acest sens, este important ca astfel de situații să fie tratate cu seriozitate, deoarece pun în pericol sănătatea și binele consumatorilor.
Autoritățile locale și regionale continuă să monitorizeze și să verifice regulat astfel de afaceri pentru a asigura respectarea normelor stricte de igienă și siguranță alimentară.

De asemenea, mai multe probleme au fost identificate și în localuri din Caraș-Severin, acolo unde Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Caraș-Severin a desfășurat o serie de acțiuni de control riguroase pe parcursul sezonului estival.

În intervalul 1 iunie – 15 septembrie, comisarii CJPC au inspectat 38 de magazine alimentare, unități fast-food, pizzerii, restaurante, terase, braserii și berării.
Rezultatele controalelor au scos la iveală numeroase nereguli, ceea ce a dus la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare.

Aşadar, au fost înregistrate un total de 44 de amenzi, cu o valoare cumulată de 134.000 de lei, fiind emise 26 de avertismente pentru operatorii economici verificați. Un aspect important al acestor controale a fost retragerea de la comercializare a 120 de kilograme de produse alimentare cu abateri, valoare acestor produse fiind evaluată la 4.789 de lei.

Sursa – playtech.ro