Ce au povestit angajaţii Fermei Dacilor despre ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea tragediei?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 186 citiri
8 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Angajații Fermei Dacilor au povestit, în fața anchetatorilor, ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea în care 8 oameni au murit, după ce clădirea în care erau cazați a ars ca o torță.

Concret, Cornel Dinicu, proprietarul pensiunii Ferma Dacilor, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, și este revoltat că i se cere socoteală pentru cei 8 morți din incendiul de Crăciun. Ceilalți doi administratori din documentele pensiunii de la Tohani sunt în arest la domiciliu.

După mai bine de 12 ore de audieri, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar pentru cei doi asociați ai săi a fost instituit arestul la domiciliu. Avocații apărării au contestat deja decizia, iar patronul fermei ar fi declarat în faţa instanței că pierderea unui fiu în acest incendiu ar reprezenta plată suficientă pentru mai multe vieți.

În contextul judiciar, magistrații de la Judecătoria Ploiești au decis să îl aresteze preventiv pentru 30 de zile pe Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor. Iar această decizie vine după ce Dinicu a fost reținut, iar procurorii au decis să propună instanței arestarea sa pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

În cazul celor doi asociați ai lui Cornel Dinicu, judecătorii au decis arestul la domiciliu. Însă, această eecizie a Judecătoriei Ploiești nu este definitivă și poate fi atacată.

Între timp, ies la iveală mărturii cutremurătoare din infernul de la Tohani.

Astfel, o angajată a Fermei, vorbeşte despre conflictul între doi soți, în timpul incendiului.

Din declarația angajatei pensiunii ca îngrijitoare la animale, a rezultat că la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:00, aflându-se în camera numărul 6 de la parterul pensiunii, s-a trezit din somn din cauza fumului care intrase în camera unde aceasta se afla.

În acel moment a auzit o doamnă țipând afară și a fugit să vadă ce se întâmplă. Când a ieșit din cameră a observat că incendiul se manifesta la bucătărie, arzând bunurile din interior iar în toată pensiunea era fum.

Ajunsă afară, martora a văzut-o pe doamna care țipa uitându-se la mâini, a observat că aceasta are rănită la nivelul mâinilor și a feței, fiind murdară de funingine. Martora a întrebat-o ce s-a întâmplat însă femeia nu i-a răspuns. Martora a arătat că a înconjurat clădirea să vadă unde arde și a observat că focul se mai manifesta la mansardă, pe la mijlocul clădirii, și pe acoperiș.

Ulterior, martora a aflat că locul unde a văzut prima data că ardea mansarda era camera unde stătuse doamna care țipa. Martora a văzut că, ulterior, a coborât și soțul acelei doamne, căruia îi spunea să meargă să scoată copiii de acolo. În aceasta împrejurare respectivul domn i-a spus soției sale că este mult fum si au început să se îmbrâncească și să se lovească reciproc.

Martora, fiind speriată, s-a îndepărtat, neputând preciza ce s-a mai întâmplat cu cei doi.

Mai mult, bucătăreasa susține că niciun aparat nu rămăsese în priză la bucătărie

În plus, din declarația altei angajate, ca bucătar șef în cadrul SC Ferma Dacilor Production SRL, a rezultat că, la data de 25.12.2023, a pregătit mâncare pentru un număr de 22 de persoane (familia și apropiații lui Dinicu Cornel, cât și pentru celelalte persoane aflate cazate la acel moment în pensiune).

Toate persoanele au servit masa în restaurant în jurul orei 20.00. După ce s-a servit mâncarea, martora a rămas împreună cu celelalte angajate pentru a efectua activitatea de curățenie în bucătărie.

În jurul orei 22.00, în bucătărie a intrat fiul cel mare al lui Cornel Dinicu, Cornel Junior, care a rugat-o să-i mai încălzească un platou cu mâncare pentru prietenii săi. În 20 de minute a încălzit platoul solicitat pe care l-a predat ospătarului.

Martora a precizat că, personal, a închis cuptorul și după ora 22.30 nu a mai fost folosit niciun aparat din bucătărie, lăsând doar un singur bec aprins. După ora 22.30, martora menționează că nu a mai desfășurat nicio activitate în bucătărie, iar în jurul orei 22.45 a plecat acasă.

Camerista: Soția bodyguardului mort i-a solicitat calorifere la mansardă

Din declarația angajatei în cadrul societății Ferma Dacior pe postul de cameristă, a rezultat că la data de 24.12.2023, în jurul orei 18.00, a aflat că centrala termică a suferit o defecțiune iar soția bodyguardului i-a solicitat să ducă mai multe calorifere electrice în camerele aflate în clădirea principală, atât la parter cât și la mansardă.

Martora a dus un calorifer în camera 5 de la parter, iar Dinicu Cornel i-a cerut să ducă calorifere electrice și în camerele de la mansardă, lucru pe care l-a și făcut, transportând un număr de 4 calorifere în camerele 20,19,18 si 15. După aproximativ o oră, martora declară că problema centralei a fost rezolvată iar personal a mers în camera 5 unde a scos caloriferul din priză. Cu privire la celelalte calorifere de la mansardă, martora cunoaște că acestea au fost scose din priză de către o altă persoană.

Cum erau distribuiți în camere

Din declarația recepționerei, a rezultat faptul că la data de 25.12.2023 a efectuat cazarea clienților în camere după cum urmează:

Patru camere de la parter unde erau cazați 4 adulți,  2 sau 3 copii, în camera 15 se afla fiul patronului, Victor, în vârstă de 11 ani și un alt băiat, tot în vârstă de 11 ani. În camerele 16,17 se aflau 4 tineri (3 băieți și o fată, unul dintre băieți fiind un tânăr apropiat al numitului Dinicu Cornel Junior). În camera 19 se aflau gemenii Luca și Matei ai familiei Ene, în camera 20 aflându-se Lucian si Ileana Ene

În apartamentul patronului, care nu era numerotat, se afla acesta, iar în camera de lângă se afla soția Alexandra, cu fiul cel mic.

În camerele 24 și 25 din pridvor mai erau cazați adulți și un copil cu vârsta de 5 ani.

Martora susține că în data de 23.12.2023, în jurul orei 18.00, centrala termică s-a defectat, dar nu cunoaște dacă cineva a reparat-o sau nu iar după acest moment nu a mai funcționat la capacitate maximă.

Sursa – www.antena3.ro