Ce este Confederația Sindicală Meridian și cine o conduce?

De Jurnalul Național Actuale Companii 73 citiri
3 min citire
 

În ziua de joi dimineață, 16 noiembrie 2023, în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului, sindicaliștii au organizat un protest împotriva noii legi a pensiilor. Cine conduce și ce este Confederația Sindicală Meridian, responsabilă de organizarea manifestațiilor.

Protest în Piața Victoriei împotriva noii legi a pensiilor

Joi, 16 noiembrie 2023, între orele 10:00 și 13:00, în fața Guvernului din Piața Victoriei din București se organizează manifestații împotriva Legii privind sistemul public de pensii şi Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de noile modificări din legislație.

Prin protestul autorizat pentru aproximativ 5 mii de persoane din întreaga țară, participanții urmăresc să reamintească reprezentanților Guvernului cât de importante sunt pentru ei revendicările stabilite prin legislație. De asemenea, sindicaliștii cer să fie ascultați de politicieni, pe care îi acuză de indiferență.

 

Ce este Confederația Sindicală Meridian?

Protestul din Piața Victoriei împotriva legii pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare a fost organizat de reprezentanții Confederației Sindicale Naționale Meridian (CSN Meridian). Organizația în cauză activează în România încă din anul 1994, fiind formată din mai multe grupuri.

În anul 1994, Federația Sindicatelor Miniere ale Cuprului din România și Federația Sindicatelor din Industria Cauciucului din România s-au unit, formând Confederația Sindicală Națională Meridian (CSN Meridian). Ulterior, la aceasta au aderat și alte federații sindicale.

Cine conduce CSN Meridian și care îi este deviza

Confederația Sindicală Națională Meridian (CSN Meridian) prezenta, în urmă cu câțiva ani, un număr de aproximativ 150 de mii de membri și este condusă, potrivit informațiilor din spațiul public, de Costel Ichim, care este și președinte al Federației Sindicatelor SILVA.

Conducerea Confederației Sindicale Naționale Meridian (CSN Meridian) susține libertatea de asociere, negocierele colective, solidaritatea sindicală și progresul social, potrivit mesajelor transmise public.

 

Ce acuză prostestatarii privind noua lege a pensiilor?

În ceea ce privește protestul organizat joi în Piața Victoriei, reprezentanţii CNS Meridian acuză că noile reglementări legislative din legea pensiilor abrogă în mod expres drepturi prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiştilor şi a altor categorii de personal privind pensionarea.

În nemulţumirile lor, „Protestatarii vor reprezenta lucrătorii din structura confederaţiei, silvicultori, ceferişti, poliţişti locali şi poliţişti naţionali, militari în rezervă şi personal contractual, funcţionari publici din MApN, mineri, funcţionari publici, agricultori, personal nemedical şi medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc”, a transmis CNS Meridian pe Facebook.

Aşadar, manifestanții susțin că drepturile lucrătorilor stabilite prin Lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite şi speciale nu trebuie să fie abrogate. Prin noua lege a pensiilor nu se rezolvă problema inechităţilor din sistem și nici întârzierile aplicării unor legi importante, mai susțin ei.

Sursa – playtech.ro