Ce este şi cum ne afectează războiul electronic de bruiaj pe teritoriul României, declaşat de Rusia?

De Jurnalul Național Actuale Politică Tech 129 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
În viziunea Rusiei, România care situată la granița cu Ucraina, este o țintă la îndemnâna sa şi declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României, arată unele documente recente apărute în spațiul public. În acest nou context, analiștii militari explică ce înseamnă asta şi cum ne afectează.

 Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență vorbește despre războiul electronic al Rusiei

În cadrul raportului care este realizat de un număr important de specialiști, printre care și fostul ministru de externe Bogdan Aurescu, analizează etapele de evoluție a acțiunilor întreprinse de Rusia în războiul Ucraina.

În acest context, analiza publicată vorbește în termeni concreți despre cum Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României.

În plus, analiza realizată de doi experți români în domeniul militar, Sînziana Iancu și Paul Mândraș, aduce în atenția publicului faptul că Rusia pune la cale un nou război, dar și care sunt capacitățile Rusiei în a demara astfel de acțiuni, precizând că acestea “reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemele globale de navigație prin satelit /Global Navigation Satellite System – n.r) , utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora”.

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României

Cei doi experți merg mai departe, dând ca cert faptul că Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României, venind și cu argumentele de rigoare.

Astfel, cei doi experți susțin ideea comform căreia, “războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează

În același context al analizelor aprofundate asupra acțiunilor rusești, fostul ministru Aurescu spune că:

„Atât UE, cât și NATO se află în plin proces de recalibrare a răspunsurilor lor la acțiunile hibride ale actorilor rău intenționați, pentru a spori reziliența statelor lor membre și pentru a consolida reziliența acestor organizații în sine.”

Analiștii militari explică ce înseamnă acest război electronic de bruiaj şi cum ne afectează

Practic, în aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se vorbește pe larg de modul în care a înțeles Rusia să se folosească de capacitățile sale de bruiaj, menționând faptul că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor”.

Mergând mai departe pe ideea acestor acțiuni, concluzia este că au și vor avea, în continuare, efecte importante asupra bunului mers al lucrurilor, atât în porturi, dar și „generând riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, conducând la coliziuni între nave”.

Astfel, „Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro.

Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative.

De asemenea, astfel de acțiuni pot afecta infrastructura de telecomunicații și pot submina securitatea națională prin culegerea de informații sensibile și inducerea în eroare a sistemelor de apărare.”, se mai arată în analiza celor doi experți, conform Digi24.

Perturbări masive a sistemelor de navigație aeriană

Ce va însemna asta, pe termen scurt și lung, pentru România, rămâne de urmărit, analiștii menționând faptul că cea mai afectată zonă ca urmare a acestor bruiaje este partea de est a țării, analiștii avertizând că Rusia pregăteşte cel mai mare război electronic.

Concret, au venit și cu exemple concludente, evenimente petrecute pe 3 mai a.c., când, spun analiștii, „zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța.”

Sursa – playtech.ro