Ce este Ziua Internațională a Femeii și de ce este importantă?

De Jurnalul Național Actuale Externe 164 citiri
7 min citire
8 martie este Ziua Internațională a Femeii.

Femeile din întreaga lume folosesc această zi pentru a se reuni pentru a sărbători și a se aduna pentru egalitate de tratament și reprezentare.

Iată ce știm despre sărbătoarea de anul acesta:

Care este tema Zilei Internaționale a Femeii 2023?

Tema ONU din acest an este „DigitALL: Inovație și tehnologie pentru egalitatea de gen”.

Subiectul evidențiază nu doar modul în care tehnologia este crucială pentru promovarea drepturilor, ci și o diferență digitală de gen în creștere, care are un impact asupra tuturor, de la oportunitățile de angajare pentru femei și siguranța acestora online.

Potrivit ONU, cu 259 de milioane de femei mai puține au acces la internet decât bărbații, iar femeile sunt în mare parte subreprezentate în profesiile din știință, tehnologie, inginerie și matematică.

„Aducerea femeilor în tehnologie are ca rezultat soluții mai creative și are un potențial mai mare pentru inovații care răspund nevoilor femeilor și promovează egalitatea de gen”, spune ONU. „Lipsa lor de includere, prin contrast, vine cu costuri masive.”

Temele anterioare ale ONU au inclus schimbările climatice, femeile din mediul rural și HIV/SIDA.

💙Nu vom tace.
🙌Nu vom sta pe loc.
🔊Ne vom ridica vocea.
✊Ne vom arăta voința.
⚡️O vom face #Aprinde pana cand
✔️Există un viitor digital echitabil pentru toate fetele și femeile.

esti cu noi?

 

Cum au început sărbătorile Zilei Internaționale a Femeii?

Predecesorul Zilei Internaționale a Femeii, cunoscută anterior ca Ziua Națională a Femeii, a fost sărbătorită pentru prima dată în Statele Unite pe 28 februarie 1909, la sugestia activistei Theresa Malkiel.

Ideea unei zile internaționale a femeii a fost sugerată în 1910 în timpul unei Conferințe Internaționale a Femeilor Socialiste de la Copenhaga, Danemarca.

În cadrul acestei conferințe, Clara Zetkin, o activistă comunistă germană, sufragistă universală și apărătoare a drepturilor femeilor, a propus ideea că există o zi desemnată pentru femeile de pretutindeni pentru a „a apăsa pentru revendicările lor”. Ideea ei a fost primită cu aprobarea unanimă a tuturor femeilor prezente, reprezentând 17 țări.

Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția pe 19 martie 1911, în urma acordului de la conferința de la Copenhaga.

Rusia a sărbătorit prima Zi Internațională a Femeii doi ani mai târziu în ultima duminică a lunii februarie – 23 februarie 1913.

De ce este importantă Ziua Internațională a Femeii?

În timp ce tema ONU din acest an subliniază modul în care lupta pentru egalitatea de gen a evoluat în secolul 21, sărbătorile din întreaga lume sunt, de asemenea, axate pe probleme de lungă durată, inclusiv sărăcia și violența.

Un raport din 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății a constatat că aproape una din trei femei din întreaga lume este supusă violenței fizice sau sexuale în timpul vieții, o problemă care se leagă de oportunitățile economice ale femeilor, accesul la educația sexuală și drepturile reproductive.

Data este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la lacunele în materie de drepturi, iar organizatorii folosesc, de asemenea, ziua pentru a sărbători progresul și realizările individuale ale femeilor.

Tara Cookson, catedra de cercetare din Canada în domeniul genului, dezvoltării și politicii publice globale la Universitatea din British Columbia School of Public Policy and Global Affairs, a declarat că această dată funcționează ca un „instrument de susținere”.

„Este unul dintre modalitățile prin care oamenii generează un impuls”, a spus Cookson pentru Al Jazeera.

„Ne oferă un moment să ne oprim și să reflectăm și să învățăm ceva nou și poate să ne alocăm 15 minute, sau o jumătate de oră, pentru a lua ceva măsuri”, a adăugat ea.

Cookson a subliniat, de asemenea, relevanța de a face data „politică”.

„Acest lucru se poate face prin sprijinirea unei organizații sau a unui membru al guvernului care luptă pentru un element al drepturilor omului ale femeilor, fie că este vorba de instituirea de îngrijire a copiilor de calitate la prețuri accesibile sau de îngrijire a bătrânilor, sau ar putea fi o altă problemă care este importantă pentru tine sau importantă pentru tine. comunitatea ta”, a adăugat ea.

Cum marchează femeile această dată?

Orașele din întreaga lume găzduiesc marșuri, mitinguri și demonstrații, inclusiv Madrid, unde bulevardele largi mărginite de copaci sunt în mod regulat pline de o mare de violet, o culoare adesea asociată cu drepturile femeilor.

În Thailanda și Indonezia, câteva zeci de femei s-au adunat în fața parlamentului țării pentru a îndemna parlamentarii să adopte un proiect de lege mult așteptat pentru a proteja lucrătorii casnici. Unii au scandat „Trăiască femeile indoneziene”.

În Sri Lanka, femeile au protestat și împotriva crizei economice a țării.

Există multe motive pentru a protesta: în Afganistan, talibanii au interzis femeilor să meargă la universități, Iranul a reprimat protestele împotriva morții lui Mahsa Amini, noile restricții din SUA privind drepturile la avort și impactul războiului din Ucraina asupra femeilor.

Progresul global în ceea ce privește drepturile femeilor „dispare în fața ochilor noștri”, potrivit șefului ONU, Antonio Guterres, care a spus că egalitatea de gen va dura încă trei secole pentru a fi realizată.

„Drepturile femeilor sunt abuzate, amenințate și încălcate în întreaga lume”, a adăugat el, arătând spre Afganistan, unde „femeile și fetele au fost șterse din viața publică”.

Polițistă sta de pază în timp ce manifestanții antiguvernamentali participă la un protest organizat de grupul Femei pentru Drepturi cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii împotriva propunerilor de reforme fiscale și a crizei economice a țării, lângă clădirea Parlamentului din Colombo (AFP)

Sursa – www.aljazeera.com