Ce evenimente se sărbătoreşte vineri, 1 septembrie 2023, în Biserica Ortodoxă?

De Jurnalul Național Actuale Cultură 307 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește un sfânt important și o personalitate deosebită din istoria creștinismului. Tot în prima zi de toamnă se marchează și începutul anului bisericesc.

Ce sfânt prăznuiește Biserica Ortodoxă pe 1 septembrie

La data de 1 septembrie 2023, Biserica Ortodoxă sărbătorește prăznuirea Sfântului Dionisie Exiguul și marchează începutul unui nou an bisericesc. Această zi aduce în lumina credincioșilor amintirea unui sfânt remarcabil, cunoscut pentru contribuția sa la calcularea calendarului bisericesc și la promovarea numărării anilor de la Nașterea Mântuitorului Hristos.

În contextul personal, Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul s-a născut în Sciția Mică, teritoriu ce face parte astăzi din Dobrogea, în jurul anului 460. Educația sa duhovnicească a fost primită în școlile și mănăstirile din această regiune, iar printre mentorii săi se numărau călugării sciți și Episcopul Petru al Tomisului.

În anul 496, Sfântul Dionisie a fost chemat la Roma de către Papa Ghelasie. Motivul acestei chemări era nevoia acerbă de traducători din greacă în latină, iar Dionisie Exiguul întrunea această condiție, având și cunoștințe vaste în astronomie. Astfel, el a propus ca anii să fie numărați de la Nașterea Mântuitorului Hristos, înlocuind astfel calendarul roman care pornise de la întemeierea Romei.

Sfântul Dionisie Exiguul a jucat un rol crucial în stabilirea datelor pentru sărbătorile religioase, inclusiv pentru Paște. Contribuția sa la crearea Calendarului Creștin și la standardizarea practicilor religioase în creștinismul timpuriu a fost de necontestat.

Sfântul Dionisie a trecut la cele veșnice în anul 545, într-o mănăstire din Calabria. Prăznuirea lui în fiecare an pe 1 septembrie amintește credincioșilor de semnificația sa deosebită în stabilirea calendarului bisericesc și în promovarea credinței creștine. Astăzi, Biserica Ortodoxă și creștinii îl cinstează ca pe unul dintre cei care au ajutat la păstrarea identității și unității în credință.

Importanța datei de 1 septembrie în Biserica Ortodoxă

Astăzi, 1 septembrie 2023, Biserica Ortodoxă a marcat începutul unui nou an bisericesc, o zi de semnificație profundă în tradiția creștină. Această zi marchează nu doar trecerea la un nou an liturgic, ci aduce și o serie de înțelesuri teologice importante pentru credincioși.

În contextul scrierilor din Legea Veche, 1 septembrie este asociat cu începutul creației lumii și cu debutul activității publice a Mântuitorului Hristos. Această dată marchează astfel două evenimente fundamentale din istoria creștinismului și a credinței în general.

Concret, anul bisericesc este împărțit în trei mari perioade liturgice:Triodul, Penticostarul și Octoihul, fiecare dintre acestea având semnificații puternice pentru credincioșii din întreaga lume.

Triodul: Această primă perioadă pregătitoare are o durată variabilă și se concentrează pe pregătirea spirituală a credincioșilor pentru sărbătoarea Paștelui, care reprezintă cel mai important eveniment din creștinism, respectiv, Învierea Mântuitorului Hristos.

Penticostarul: Începând cu Ziua Învierii și continuând până la Duminica Tuturor Sfinților, această perioadă celebrează Învierea și impactul ei asupra credinței creștine. Este un timp de bucurie și reflecție profundă asupra învățăturilor Mântuitorului și a harului său salvator.

Octoihul: Aceasta este cea mai lungă perioadă din anul bisericesc și se concentrează pe învățăturile și evenimentele din viața și slujirea lui Hristos, dar și pe pomenirea sfinților și sfinților mărturisitori. Octoihul oferă credincioșilor oportunitatea de a se aprofunda în învățăturile și tradițiile creștine.

Sursa – playtech.ro