Ce firmă americană intenţionază să intre în România?

De Jurnalul Național Actuale Companii 157 citiri
4 min citire
 

România are un segment important în industria de țiţei și gaze care a reușit, cel puțin prin ultimele investiții anuțate, să atragă companii importante. Este și cazul unei companii americane care va intra în România, după preluarea a 50% dintr-o afacere în domeniul serviciilor integrate offshore din acest domeniu.

 Sectorului de petrol și gaze în România a crescut

Recentele date statistice arată o creștere exponențială pe segmentul de petrol și gaze, și preponderent în zona serviciilor integrate offshore. În cadrul unui studiu independent din piață, compactul total al industriei petrolului și gazelor în economie este mai mult decât semnificativ, crescând de la 3,1% din PIB în 2020 la 4,1% din PIB în 2021 și la 7,8% din PIB numai în prima jumătate a anului 2022.

Iar, cifrele mențioante de studiu, subestimează adevăratul impact al sectorului în economie, având în vedere că unele dintre companii nu au făcut parte din sondaj. Gazele naturale sunt, fără îndoială, cea mai importantă sursă de energie din prezent, având un rol semnificativ în menținerea securității aprovizionării pentru majoritatea țărilor din întreaga lume.

România are potențialul de a avea un impact mai mare

Popularitatea gazului natural ca sursă de combustibil se datorează caracteristicilor sale de ardere curată, accesibilității și versatilității. Astfel, securitatea aprovizionării cu gaze naturale este esențială pentru asigurarea fiabilității și disponibilității economiei europene. O aprovizionare sigură cu gaze naturale oferă previzibilitate, consecvență și poate satisface cererile publice și industriale ale utilizatorilor săi fără întreruperi.

În afirmaţiile sale, „Sperăm să vedem că producția românească nu va face decât să crească în următorii ani, în special prin proiecte offshore și onshore de mare adâncime, care vor consolida rolul acestei țări în noua arhitectură de securitate energetică a regiunii sale.

Prin intermediul acestei industrii, România are potențialul și responsabilitatea de a avea un impact mai mare în remodelarea securității est-europene în toate dimensiunile sale și în îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.

Acest lucru se realizează în principal prin intermediul impozitelor provenite de la principalii contribuabili ai acestei industrii, care reprezintă o sursă vitală de venituri pentru România, asigurând resursele necesare pentru finanțarea serviciilor publice, promovarea creșterii economice, reducerea inegalității veniturilor, plata datoriilor de stat și promovarea stabilității sociale”, a arătat Consiliul Director al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

 

Firma americană care intră în România. Noi intrări pe piața de servicii integrate

Profit.ro a precizat că o nouă investiție majoră este pe cale să înceapă în zona de servicii integrate offshore în industria de țiţei și gaze, prin preluarea unui pachet de 50% din acțiuni la o companie românească deținută de un jucător important din județul Constanța, și anume omul de afaceri Gabriel Comînescu care deține o companie în domeniu, GSP Offshore.

 

În acest sens, publicația precizează că cele 50% din acțiuni sunt preluate de o companie americană, Providence Investments Int’l LLC, acțiunile find la GSP Eurom Upstream SRL, ce și-a schimbat deja și numele în Providence Energy SRL, compania ocupându-se cu extracția petrolului brut.

 

Aşadar, firma americană care intră în România, face parte dintr-un grup privat mai mare, fiind vorba de Providence Energy LTD din Dallas, Texas, companie fondată în 1993, și care are investiții majore în parcuri eoliene, incineratoare de deșeuri ulterior transformate în generatoare de electricitate și invetiții în hdrocentrale.

Sursa – playtech.ro