Ce i-a spus un român Regelui Charles care ieşise la plimbare?

De Jurnalul Național Actuale Utile Vedete 267 citiri
6 min citire
 

România a trăit în ultimele zile efervescența vizitei monarhului Marii Britanii. Motivele sunt nenumărate, dar cel mai important este că Regele Charles al III-lea este primul cap încoronat britanic care a făcut o vizită pe tărâm românesc. Deși nu a fost anunțată ca una oficială, monarhul s-a întâlnit cu președintele și reprezentanții guvernului, dar ceea ce a contat mai mult au fost vizitele la Valea Zălanului și în Viscri, localitatea acestuia de suflet, unde a fost așteptat și întâmpinat de o mare de români. Printre aceștia și unul care a reușit să stea de vorbă cu suveranul, în timp ce acesta ieșise la o plimbare.

Ascunzătoarea din România a Regelui Charles

După fastul și ceremonia încoronării sale, nu e de mirare că Regele Charles al III-lea a tânjit după o viață simplă. Deși nimeni nu se aștepta, Ambasadorul Marii Britanii la București anunța intenția suveranului de a veni în România, în Transilvania rurală, dar fără Camilla, preferând să rămână în casa ei din Wiltshire.

Regele a dormit într-un pat simplu de lemn, din casa sa din comuna Viscri, a băut suc de mere presat manual și a jurizat concursul local de tuns iarba, așa cum a mai făcut-o în vizitele anterioare. A fost o mare surpriză faptul că suveranul britanic, care este de fapt rudă îndepărtată cu Vlad Țepeș, și este incredibil de pasionat de România, a ales ca primă vizită, țara noastră. De altfel, este primul suveran britanic care vizitează România.

Suveranul iubește atât de mult țara încât a cumpărat în secret o fostă fermă degradată în Zalanpatak, în apropiere de Munții Carpați, în urmă cu câțiva ani, cu ajutorul proprietarului local de terenuri, contele Kalnoky, marele său prieten. Amplasat printre dealurile și pajiștile din Valea Zălanului, acest refugiu românesc simplu este înconjurat de unele dintre cele mai frumoase și mai bogate în biodiversitate pajiști cu flori sălbatice din regiune. Dealurile de deasupra proprietății sunt cutreierate de lupi și urși, iar în păduri înflorește una dintre cele mai rare și mai spectaculoase orhidee din Europa, papucul doamnei.

Suveranul este îndrăgostit de România „sălbatică”

Atracţia şi dragostea sa față de comuna Viscri și împrejurimi nu mai este un secret, fiind realizate mai multe documentare pe această temă. Un efervescent apărător al naturii, pe vremea când era Prințul Charles, suveranul deschidea mai multe ONG-uri menite să ajute la prezervarea naturii sălbatice din zonă și la păstrarea tradițiilor localnicilor de aici.

În prezent, în Valea Zălanului fermierii încă folosesc cai și căruțe și își cultivă pământul cu sapa și coasa, ca și cum revoluția industrială nu a ajuns încă la granițele lor. În primii ani ai vizitelor sale, Charles și echipa sa de securitate dormeau în paturi de camionetă din lemn extensibile și foloseau toalete exterioare. Proprietatea a fost restaurată acum cu textile și antichități autentice din regiune, precum și cu toalete interioare.

Dar păstrează în continuare o autenticitate simplă, transilvăneană, cu încălzire asigurată de sobe de teracotă ceramică cu lemne și apă de la robinet provenită din izvoare. Oaspeții sunt întâmpinați cu coniac local și produse de patiserie, dar nu există wifi, televizor sau radio. Dar există o mulțime de cărți, ghiduri despre natură și binocluri de împrumutat și chiar și o cadă cu hidromasaj pe lemne.

Se pare că regelui îi place să își petreacă zilele făcând drumeții pe dealuri, profitând la maximum de aerul curat și proaspăt, înainte de a se așeza seara pentru a se bucura de o carte bună în liniște.

Dialog inedit între Regele Charles și un român

După ce a vizitat mai multe locuri, alături de staff-ul său numeros, și celebrul picnic din Valea Zăganului, Regele Charles s-a îndreptat spre casa sa din Viscri, unde îl aștepta o altă mare de lume, localnici și alți români veniți din diferite colțuri ale țării. Dar, după mai multe dialoguri cu cei de aici, suveranul a vrut doar să iasă la o plimbare pentru a se relaxa.

Numai că nu prea a avut parte de relaxare, fiind iar luat cu asalt de românii care-l așteptau. Printre cei aflați aici, un român mai cu curaj a decis să stea de vorbă cu Regele Charles, iar dialogul a fost unul extrem de jovial și relaxat:

„Multă sănătate vă dorim! Să le mai spuneţi politicienilor noştri să ne aducă pe drumul cel bun, da? Mă bucur pentru dumneavoastră. Am familia şi nepoţica în Anglia, sunt de 11 ani acolo, au luat şi casa.

Regele Charles: „Serios? Sunt mulţumiţi? Le place în Marea Britanie?

„Da!”, a răspuns românul.

Pentru viitor, există o îndoială că va putea face vizita anuală acum că este rege, dar a ajuns aici în data de 2 iulie, stând nu mai puțin de o săptămână. Pe lângă faptul că este o premieră vizita regelui în România, este și un punct în plus pentru imaginea statului român pe plan internațional, iar acest aspect ar putea fi fructificat.

Sursa – playtech.ro