Ce se întâmplă dacă vrei să lași la restaurant bacșiș de peste 15%

De Jurnalul Național 393 citiri
3 min citire

Legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante a intrat în vigoare din data de 1 ianuarie. Bacșișul e trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti și cu cardul.

 Bacșișul e suma pe care clientul o lasă în plus față de consumație dacă dorește.

Astfel că, prin introducerea acestei legi, consumatorul nu e obligat să plătească acea sumă în plus, dar legea interzice firmelor să condiționeze serviciul sau bunul de acordarea unei sume în plus ca bacșiș.

De asemenea, barurile sau restaurantele sunt obligate să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. În plus, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

De reținut este faptul că, le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Ce se întâmplă în cazul în care clientul dorește să lase o sumă mai mare ca bacșiș, spre exemplu 20%, și folosește card bancar? Cornel Grama, consultant fiscal, a precizat că, ce poate face restaurantul sau barul dacă primește mai mult de 15%.

Ce spune Legea bacșișului

„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, conform Legii 376/2022.

Cornel Grama precizează că clientul poate lăsa bacșiș între 0 și 15% prin completarea acestuia pe nota de plată adusă înaintea eliberării bonului fiscal. „Aceasta evident poate depăși cei 15% pentru că legiuitorul nu văd să mă limiteze”, a mai afirmat consultantul fiscal, conform Hotnews.

Într-o asemenea situație, restaurantul are următoarele variante:

-Să includă suma rămasă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii.

-Să fie introduși în firmă, dar să plătească celelalte taxe pentru ei, cum ar fi TVA (plus alte taxe care se plătesc ulterior, de exemplu impozit pe profit/venit – după caz).