Ce semnificaţie are ziua de 4 aprilie 1944 pentru Bucureşti?

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 96 citiri
5 min citire
 

Ziua de 4 aprilie 1944, a fost o zi neagră care va rămâne pentru totdeauna în amintirea bucureștenilor! În urmă cu 80 de ani, la ora 13.45, Capitala era bombardată de aviația anglo-americană. Atunci, peste 3.000 de oameni și-au pierdut viața și sute de clădiri au fost distruse. Majoritatea bombardamentelor au avut loc în zona Gării de Nord din București. Timp de o oră, avioanele americanilor au nimicit tot ce le-a ieșit în cale. A fost un dezastru de nedescris în istoria orașului!

Cum a fost distrus Bucureștiul pe 4 aprilie 1944?

Pe 4 aprilie 1944, într-o zi normală de marți, avioanele americane au invadat cerul Bucureștiului. Nimic nu prevestea ce avea să se întâmple. Alarma a sunat, dar bucureștenii au crezut că este doar un exercițiu de rutină. În realitate, americanii atacau Capitala. Peste 200 de bombardiere B-17, The Boeing Flying Fortress „Fortărețe Zburătoare” declanșaseră un atac sângeros asupra bucureștenilor. La vremea respectivă, mii de oameni au murit și sute de clădiri au fost distruse în totalitate. Ținta principală a fost Gara de Nord, pentru că SUA şi Marea Britanie îşi doreau ca astfel să împiedice transporturile militare spre frontul din Moldova. Armata sovietică forţa înaintarea spre vest.

În precizările lor, „Deodată a început să cadă o ploaie de bombe dinspre gară, înaintând în «covor» spre centru. Ne-am refugiat în subsolul hotelului Union la care locuiam. Bombele cădeau în jurul nostru, zguduind hotelul de deasupra noastră. Antiaeriana noastră trăgea continuu. Afară părea că un infern se dezlănțuise. În adăpost, copiii au început să plângă și unele femei să scoată țipete. Încet, bubuiturile s-au rărit, până când după vreo oră nu s-au mai auzit.

Bărbații au prins curaj și au ieșit în holul hotelului. Am ieșit și eu; din poarta hotelului se vedea arzând Athénée Palace; fum se ridica din alte părți ale orașului. Am ieșit cu Lena din hotel și cu un sentiment de oroare ne-am îndreptat spre Athénée Palace, care tot ardea, flăcări ieșeau de prin fiecare fereastră; ceva mai sus, pe Calea Victoriei, am văzut fumegând hotelul Splendid, aproape complet dărâmat, pe trotuare numai sticlă sfărâmată de la vitrinele magazinelor distruse de suflul bombelor“, povesteau martorii care au luat parte la bombardamentele aviației americane.

Gara de Nord, ținta americanilor

Aliații aveau drept obiectiv distrugerea rafinăriilor de la Ploiești și a liniilor ferate din Gara de Nord care duceau spre frontul din Moldova, aflat la 300 de kilometri de București pe linia Iași-Chișinău. Și atunci, de au bombardat obiective civile? În Gara de Nord, în trenuri, se aflau câteva sute de refugiați din Basarabia și Moldova care urmau să fie repartizați în adăposturi din București. Derutați, flămânzi, nu au avut nicio șansă când peste Gara de Nord au căzut zeci de bombe. „Înspre Chitila și Bucureștii noi, trenurile fuseseră parcă răsucite în aer”, își amintea mai târziu supraviețuitorul Radu Mihai Dimăncescu.

În primăvară anului 1944 erau în curs negocierile începute în toamna anului 1943 la Ankara și la Stockholm, privind armistițiul și scoaterea României din războiul împotriva Națiunilor Unite. Prințul Barbu Știrbey, reprezentantul Regelui Mihai și al opoziției, plecase la sfârșitul lui februarie la Cairo pentru negocieri cu oficiali ai Marii Britanii, SUA și URSS în vederea încheierii unui armistițiu.

Ce scria generalul Constantin Sănătescu în jurnalul său despre ziua de 4 aprilie, 1944. „La ora 13.40 se sună alarma. Au venit 250 de avioane anglo-americane, care au bombardat capitala timp de o oră și jumătate, făcând stricăciuni apreciabile în cartierele Cotroceni, Grivița și Gara de Nord. A fost o mare surprindere pentru noi acest bombardament, fiindcă ne obișnuiserăm cu ideea că Bucureștii nu vor fi bombardați”, Jurnalul Generalului Sănătescu, Editura Humanitas, 1993.

 

Sursa – playtech.ro