Ce sunt clădirile vii?

Felul în care construim va avea un impact puternic asupra viitorului întregii omeniri. Poluarea și creșterea emisiilor de carbon este asociată cu două ramuri importante de activitate, și anume industria și transporturile.

Printre cei mai mari poluatori ai lumii se numără și clădirile în care muncim și locuim, iar peste 60% din toate emisiile de carbon provin de la clădirile ineficiente energetic, de trei ori mai multe decât emisiile care provin de la automobile, camioane și autobuze.

Autoritățile și marii dezvoltatori imobiliari caută soluții pentru remedierea acestei probleme, construind clădiri mai eficiente, care să funcționeze în mod sustenabil și să aibă un împac redus asupra climei și a mediului înconjurător.

În ultimul deceniu, auzim tot mai des cuvinte precum „clădiri eficiente energetic” sau „clădiri verzi”. Acest tip de clădiri reprezintă primele eforturi ale dezvoltatorilor în drumul către sustenabilitate.

Principalele aspecte pe care le luau în calcul constructorii erau costurile materialelor și siguranța locatarilor, însă a apărut un al treilea factor care își face din ce în ce mai mult loc în prioritățile dezvoltatorilor, și anume impactul asupra mediului. Astfel au apărut primele clădiri eficiente energetic.

Și-a făcut loc pe piață un nou concept: clădirile vii. Acest tip nou de clădiri reprezintă imobilele complet sustenabile, sunt cele care produc singure întregul necesar de energie din surse regenerabile și curate, care captează și își tratează singure întregul necesar de apă, operând într-un mod eficient, sustenabil și, nu în ultimul rând, care înfrumusețează peisajul urban.

Clădirile vii vor fi complete independente energetic, neavând nevoie să fie conectate la niciun fel de rețele, pentru că își vor produce singure toată energia pe care o consumă, și, tot fără surse exterioare, vor capta și filtra întregul necesar de apă. Și ne putem aștepta să vedem fațade acoperite de vegetație, terase și acoperișuri verzi, grădini interne și externe și chiar pereți acoperiți cu plante sau mușchi.

Liviu Tudor a construit în complexul său West Gate prima piscină exterioară alimentată de energie regenerabilă, prin panouri solare, care sunt folosite atât pentru încălzirea apei din piscină, cât și pentru cea menajeră. Mai mult, sistemele de irigație din cadrul complexului captează apă de ploaie, recirculând-o pentru întreținerea spațiilor verzi.

sursa wall-street.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata