Ce trebuie să ştie şi ce reacții adverse are ibuprofenul?

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 161 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Din punct de vedere medicamentos, Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian – AINS – frecvent utilizat pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii. AINS-urile sunt considerate printre cele mai frecvent folosite clase de medicamente din lume.

Astfel, utilizarea antiinflamatoarelor poate fi benefică, deoarece limitează producția unor substanțe inflamatorii sau care provoacă durere. Dar are și câteva efecte secundare, cum ar fi somnolența.

Din datele Healthdigest, pentru a înțelege efectele secundare ale ibuprofenului, este esențial să ne uităm pe prospectul medicamentului și la modul în care funcționează.

Astfel, Ibuprofenul este conceput pentru a calma inflamația, durerea moderată și febra. Umflarea și rigiditatea, simptome ale artritei, sunt tratate adesea cu ibuprofen. News Medical Life Sciences spune că medicamentul funcționează prin inhibarea enzimei ciclooxigenazei (COX) din organism, ceea ce duce la concentrații mai scăzute de prostaglandine în organism, mediatori ai durerii și inflamației.

În general, ibuprofenul este sigur de utilizat, dar asta nu înseamnă că nu are efecte secundare.

Ibuprofenul poate avea ca efect secundar somnolența

Somnolența este unul din efectele secundare ale acestui medicament. De exemplu, Advil PM combină difenhidramina, care ajută la somn, cu ibuprofen. Oboseala poate fi și un semn că ați luat mai mult decât doza recomandată și atunci e bine să consultați un medic.

Când vă simțiți somnoros după ce ați luat ibuprofen, încercați să vă odihniți. Somnolența poate afecta funcția cognitivă, în special pentru sarcini precum șofatul și folosirea utilajelor. În plus, Harvard Health Publishing notează că somnolența cauzată de ibuprofen poate justifica o consultație la medic.

Alte efecte secundare frecvente ale ibuprofenului

Ca orice medicament, ibuprofenul poate provoca o serie de efecte secundare. Când ibuprofenul inhibă COX să creeze inflamație, poate afecta și căptușeala protectoare a stomacului. Prin urmare, AINS pot provoca greață, vărsături și indigestie. Utilizarea pe termen lung a acestui medicament poate duce la ulcer peptic din cauza inhibării mucoasei stomacului. Anunțați imediat medicul dacă ibuprofenul vă provoacă indigestie și probleme cu stomacul.

Poate provoca dureri de cap și o senzație de amețeală

De asemenea, poate provoca dureri de cap și o senzație de amețeală, conform NHS. Când apar amețeli, așezați-vă până când senzația trece și sunați medicul dacă durează mai mult de câteva zile. De asemenea, amețelile pot fi agravate de alcool și cofeină, așa că cel mai bine e să le evitați.

În plus, unii au alergie la ibuprofen și AINS, ceea ce poate duce la o reacție alergică severă care necesită îngrijiri medicale imediate. Simptomele unei reacții severe includ dificultăți de respirație, umflare, urticarie, mâncărime, oboseală excesivă și bătăi rapide ale inimii.

În contextul Centrului Național de Biotehnologie, utilizarea abuzivă a ibuprofenului poate provoca complicații gastrointestinale și insuficiență renală. Dacă după ce am luat ibuprofen, adăugăm alcool, ne expunem riscului unor probleme grave de sănătate.

Sursa – www.capital.ro