Ce trebuie să ştii când mergi la mare pe vreme de pandemie?

În ciuda pandemiei de Covid-19,  mulţi dintre romani nu renunta la vacantă. Dar in anii precendenti, majoritatea romanilor plecau in alte tari, in locatii de lux (Dubai, Maldive, Caraibe, Ibiza etc), însă, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Ne vom petrece vacanta in granitele nationale, iar litralul romanesc s-a pregatit asa cum a putut să ne intampine, in ciuda tuturor greutăţilor.

In aceste condiţii, locurile de cazare  functioneaza la capacitate maxima. Şi anul acesta, din fericire, exista mai multe statiuni pe litoral, care arata bine si sunt gata sa ii primeasca pe turisti.  De fapt, sunt statiuni castiga din ce in ce mai mult teren si reprezinta locul ideal, in special pentru cei care doresc un concediu in familie, alaturi de copii.

Aşadar, anul acesta, concediul nu va fi ca toate celelalte. Va trebui sa respectam niste reguli si sa fim mult mai atenti la tot ceea ce facem.

Şi pentru a-ti petrece vacanta, in cele mai bune conditii, există câteva lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand mergi pe litoral

-Este bine să stai in cameră numai cu membrii din familie!

Daca, in anii anteriori, obisnuiai sa pleci la mare cu prietenii, cu un grup mare, anul acesta incearca, este obligatoriu să limitezi grupul cat mai mult. Incearca sa mergi doar cu cei cu care locuiesti in aceeasi casa. Trebuie sa echilibram, astfel, siguranta cu nevoia noastra de interactiuni individuale si sociale.

-Dacă eşti in preajma altor persoane, nu uita de măsurile cheie de prevenire a Covid-19: -Primul şi cel mai inportant lucru pe care trebuie să îl faci este: Poarta masca!

Practica o igiena bună a mâinilor, menţine distanţa socială. Purtarea unei măşti este complet sigură, nu va provoca intoxicatii cu CO2 si nu va scadea aportul de oxigen.

– Stai cât mai mult timp posibil afară!

Daca totusi trebuie sa socializezi cu alte persoane din afara familiei, cel mai bine este sa o faci afara, acolo unde exista mai mult flux de aer si spatiu pentru dispersarea picaturilor respiratorii. Dar, în timp ce esti afara, ar trebui totusi sa mentii in continuare cel putin 1,5 m distanta fizica fata de ceilalti si, desigur, sa porti o masca.

-In timpul acestor ameninţări de coronavirus, evita piscinele si plajele aglomerate!

In masura posibilului, este bine să eviti locurile in care ar putea exista o densitate mare de oameni. Desi plaja este intinsă, in oricare statiune si fiecare hotel cam dispune de o piscina, este indicat să stai la distantă  de aglomerări de oameni si, daca vezi că locaţia respectiva este mult prea aglomerată, trebuie să o eviti.

In prezent, vestea bună este insă că nu exista nicio dovada ca Covid-19 poate fi raspândit prin apa din bazine si cu atat mai mult in mare. Dar, chiar dacă piscina sau marea este sigură din punct de vedere tehnic, mai mulţi oamenii prezenti sunt in continuare un risc.

 

-In timpul pandemiei, cât stai pe litoral, şi nu numai, ai grijă de copii!

Copiii ar trebui să mentină aceeaşi distantă socială ca şi adultii. Desigur, aceasta este o provocare, in special la plajă, la nisip. Asadar, ia in considerare activitatile care nu necesită multă interactiune cu ceilalti (plimbarile pe faleza etc.). Nu uita, însă, să petreci cât mai mult timp cu aceştia, pentru a nu se simţi singuri si a avea nevoie de interactiune cu alti copii.

 

-Chiar dacă pare imposibil, evită barurile!

Acestea,chiar dacă sunt in aer liber, este un loc in care transmisia Covid-19 se poate face foarte usor, pentru că sunt adesea locuri aglomerate si zgomotoase, ceea ce ii determina pe oameni sa vorbească mai tare si să răspândească mai multe picaturi de secretii cu potential periculos. In plus, unde există băuturi alcoolice, exista muzică, unde este muzică, există si dorinţa de a socializa.

 

-Trebuie să fii atent cu mancarea!

Nu există nicio dovadă că manipularea sau consumul de alimente va transmite Covid-19. Dar, dacă cei de la terasă ating aceleaşi articole pentru a manipula mancarea, virusul s-ar putea transmite cu usurinţă de la o suprafată la gura, nas sau ochi. Nu da solniţa, uleiul, oţetul sau alte lucruri de pe masa ta unei alte persoane. Este indicat să faci orice pentru a limita interacţiunile fizice cu ceilalţi, pentru a ajuta la reducerea răspândirii.

 

-Cumpără-ţi din timp propria crema de protectie solară!

A petrece mai mult timp in aer liber, la plajă, inseamnă mai multa expunere la soare. Ai grija să iţi aduci propria protectie solară, pe care să nu o imparţi cu persoane străine.

 

-După mai mult timp petrecut pe litoral, trebuie să fii atent la semne!

La primul semn de boală, cel mai bine ar fi să te autoizolezi si să anunţi medicul si personalul hotelier. Doar asa te vei face responsabil şi poţi limita răspândirea bolii.

 

-Chiar, şi in aceste condiţii, bucură-te de vacanţă!

Ştim cu toţii că nu este o vacanţă tipică, insă totuşi poate fi in continuare o vacanţă frumoasă. Până la urmă, multe dintre aceste reguli sunt de bun-simt şi ar trebui aplicate şi când nu este pandemie. Bucură-te, astfel, de vacanţă, de soare, de apa marii şi petrece cât mai mult timp cu cei din familia ta. Această vacanţă vă va apropia mai mult ca niciodată!

 

 

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata