Cele mai vechi obiceiuri locale legate de Adormirea Maicii Domnului

Foto: capital.ro
0

Un material despre cele mai vechi obiceiuri locale legate de Adormirea Maicii Domnului, a fost publicat, vineri , pe pagina de socializare a  Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud.  Printre aceste obiceiuri se numără pelerinajul la Mânăstirea Nicula, aşezarea unor cununi de flori la troiţele de la râspântie de drumuri şi debutul sezonului nunţilor.

-Din datele celor de la Arhivele Naţionale, în satele din zona Becleanului, în trecut, era obligatoriu pelerinajul la Mânăstirea Nicula din judeţul Cluj, iar credincioşii străbăteau pe jos această distanţă, cântând pricesne şi purtând icoana Sfintei Maria.

-În comuna Leşu, se împleteau cununi din flori, spice de grâu şi frunze de nuc, care erau aşezate la troiţele de la râspântia drumurilor, iar apoi aduse şi aşezate la icoanele din casă.

-În zona Ţibleşului, sătenii adunau, de Sfânta Maria, castraveţii copţi şi îngălbeniţi, pe care îi crăpau şi îi puneau la uscat, “fiind consideraţi ca buni pentru durerile de măsele sau ‘bube rele’.

– În trecut, în zonele de referinţă, tot în această zi erau adunate ultimele plante de leac, precum busuiocul, măghiranul şi daliile.

În ziua de Adormirea Maicii Domnului, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 15 august, era atunci şi  mai este şi astăzi,ziua care marchează debutul sezonului nunţilor.

În contextul tradiţiilor, în credinţa populară se spunea nu era bine să mergi înapoi în această zi, deoarece se considera că Maica Domnului se întrista, iar bărbaţii trebuiau să schimbe pălăria cu căciula, altfel erau ironizaţi de cei din jur.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata