Cere este regele care a stat doar 20 de minute pe tron

De Jurnalul Național Actuale Familie și relații 105 citiri
4 min citire
Ludovic al XIX-lea al Franței este regele care a avut cea mai scurtă domnie. Numit și Louis-Antoine al Franței, Delfin al Franței sau Duce de Angoulême, regele a domnit doar 20 de minute. Aflați în rândurile următoare povestea acestuia.

Regele care a avut cea mai scurtă domnie

Concret, Louis-Antoine al Franței s-a născut la Versailles pe 6 august 1775. A fost fiul cel mare Charles Philippe, iar mama lui a fost Prințesa Maria Theresa de Savoia. Louis a avut un frate mai mic, iar alături de el și de tatăl lor au mers în exil la izbucnirea Revoluției Franceze din anul 1789.

În anul 1792 s-a alăturat armatei de emigranți a vărului său. În luna iunie a anului 1795, unchiul său, contele Provence, s-a autoproclamat regele Ludovic al XVIII-lea. La doar 20 de ani, Louis a condus o revoltă regalistă la Vendee.

În anul 1797 s-a alăturat fratelui și unchiului său în Germania, acolo unde și-a dorit să intre în armata austriacă. Din păcate pentru ei, înfrângerea Austriei de către Franța i-au obligat să fugă. Au ajuns în cele din urmă la Mittau, sub protecția Țarului Pavel al Rusiei.

Aici a întâlnit-o pe Prințesa Marie Thérèse a Franței, cu care s-a căsătorit pe data de 10 iunie 1799. De asemenea, Louis-Antonie a fost comandantul unui regiment de cavalerie în armata bavareză, luptând împotriva francezilor în bătălia de la Hohenlinden din anul 1800.

Louis-Antoine al Franței a domnit doar 20 de minute

La moartea regelui din anul 1824, tatăl său a devenit regele Carol al X-lea al Franței, iar Louis Antoine a devenit Delfin al Franței, moștenitor al tronului. De-a lungul timpul, acesta a fost alături de tatăl său și a sprijinit politica acestuia.

În timpul Revoluției din luna iulie a anului 1830, oamenii au cerut abdicarea regelui Carol al X-lea în favoarea lui Louis Philippe, vărul lui Antoine Louis, chiar dacă nu era el moștenitorul tronului.

În cele din urmă, regele Carol a semnat documentul de abdicare pe data de 2 august 1830, iar Louis Antoine și soția lui au devenit rege și regină a Franței.

Cu toate acestea, în mod oficial, domnia lui nu este trecută nicăieri în afară de documentul de abdicare, iar mulți istorici contestă legitimitatea și, de fapt, spun că Louis nu ar fi fost rege.

În contextul istoric, noul rege Ludovic al XIX-lea a petrecut următoarele 20 de minute, după semnarea documentului de abdicare de către regele Carol, ascultând rugămințile soției sale de a nu semna. După ce a abdicat și el, a făcut istorie ca având cea mai scurtă domnie din istorie.

 

Mulți istorici și legitimiști nu au recunoscut abdicarea lui Louis ca fiind una validă. Aceștia l-au recunoscut pe Carol al X-lea drept rege până în anul 1836, atunci când a murit, iar pe Louis ca fiind succesorul său.

Louis Antoine a murit la 69 de ani, în Austria, în anul 1844. Regele care a domnit doar 20 de minute a fost înmormântat în apropiere de biserica Kostanjevica, aproape de Görz, astăzi Slovenia.

Sursa – playtech.ro