Cetățenii din satul Cățelu, contaminați de gunoaiele din sectorul 3, se revoltă împotriva Simonei Aldea și a Elenei Gârban de la APM București

Revoltați că la stația de sortare de la Cățelu continuă să vină gunoaie chiar și după ce Agenția pentru Protecția Mediului a fost constrânsă, în urma presiunii publice și a revoltei cetățenilor, să suspende activitatea acesteia, localnicii din apropiere au blocat ieri accesul camioanelor încărcate cu gunoaie. La fața locului a venit și primarul Negoiță, iar până la urmă poliția a trebuit să întoarcă din drum camioanele.

Stația de sortare a deșeurilor, care a costat primăria lui Negoiță 11 milioane de euro, a primit până acum nu mai puțin de șase amenzi de la Garda de Mediu, în valoare totală de 70.000 de euro, iar Ministerul Sănătății a spus despre aceasta că încalcă distanța de un kilometru până la locuințe, drept urmare „contravine prevederilor legale”.

Cazul a ajuns inclusiv pe masa procurorilor iar după atâtea probleme APM a fost constrânsă ieri să suspende activitatea stației de sortare de lângă satul Cățelu. Conform extrasului din decizia de suspendare a APM București: “Suspendarea se menține șase luni începând de la data prezentei până la data de 8.09.2021. Pe perioada suspendării, desfășurarea activității este interzisă”.

Cu toate acestea, oamenii care locuiesc în zona stației din Sectorul 3, din apropiere de satul Cățelu, cei care protestează încă de la ridicarea ei în 2019, au observat luni dimineață camioanele înțesate cu gunoaie care se îndreptau spre stație.

Revoltați, oamenii s-au postat la capătul străzii Lunca Vișagului și nu le-au permis mașinilor să treacă. La fața locului au venit și polițiștii. Ulterior și-a făcut apariția și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care a încercat să discute cu oamenii nemulțumiți. Acesta a fost însoțit de unul dintre șefii companiei SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, cea care administrează stația și care este subordonantă Primăriei sectorului 3.

Conform dispozițiilor APM, activitatea stației de sortare este suspendată și nu mai este permis sa să aducă deșeuri aici. Așa că, după intervenția poliției, toate mașinile prezente la fața locului au făcut cale întoarsă.

Autorizația de mediu pentru SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 a fost emisă ilegal de către APM București prin doamna Simona Aldea, Director Executiv și Elena Gârban, Șef Serviciu Avize, Acorduri și Autorizații, fără a avea la bază o evaluare a impactului asupra sănătății populației.

În mod intenționat, Simona Aldea și Elena Gârban au emis  ilegal autorizația de mediu fără a exista un astfel de studiu, fapt care reprezintă o infracțiune și impune revocarea acestei autorizații, fiind emisă cu încălcarea dispozițiilor legale.

În situația de față, fiind vorba de un amplasament pe care se desfășoară o activitate de tratare/pretratare a deșeurilor, stabilirea zonei de protecție sanitară și autorizarea activităţii nu puteau avea loc decât în baza unui studiu de impact asupra sănătății, studiu de impact care ar fi trebuit să se regăsească în documentația care a stat la baza emiterii autorizației.

Autorizația a fost emisă în lipsa unei autorizații de gospodărire a apelor și fără a fi elaborat Planul de gestionare a disconfortului olfactiv. Dat fiind că stația de sortare folosește ca materie primă deșeurile menajere în amestec, deșeuri care prin natura lor pot genera disconfort olfactiv, elaborarea Planului de gestionare a disconfortului olfactiv înainte de emiterea autorizației de mediu era obligatorie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata